A hét tudományos és technológiai újdonságai

Összefoglaljuk a hét legfontosabb technológiai és tudományos fejleményeit, beleértve az EU-s műanyag szabályozást, a fiatal lányok mobilhasználatát, a Mastercard biztonsági fejlesztését, egy új rákellenes szer hatékonyságát, valamint az Android új funkcióit.

Az Európai Unió 2018-ban hozott egy döntést, amely szerint 2023. július 1-jétől a műanyag kupakokat rögzíteni kell a palackokhoz, ami a környezetvédelmi törekvések része. Finnországban végzett kutatások a 15-16 éves lányok mobilhasználati szokásait elemezték, és a kutatás eredményei valószínűleg Európa-szerte, így Magyarországon is relevánsak lehetnek.

A Mastercard a generatív mesterséges intelligencia alkalmazásával kívánja megduplázni a potenciálisan veszélyeztetett bankkártyák felderítésének sebességét. Egy új rákgyógyszer klinikai vizsgálatai 100%-os hatékonyságot mutattak egy bizonyos béldaganat típus kezelésében, ami új korszakot nyithat a rákterápiában.

Az Android felhasználók számára több új funkció is elérhetővé válik, többek között a 15 percig módosítható üzenetek, a digitális autókulcsok kiterjesztése több autómodellre, valamint az okosotthon vezérlésének egyszerűsítése.