Átalakuló globális befektetések: fókuszban a fenntarthatóság

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Bizottsága (UNCTAD) által nemrégiben közzétett jelentés a külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) változó mintáit és a globális gazdasági törésvonalakat elemzi. A jelentés kiemeli a fenntarthatóság és fejlesztés szükségességét, valamint a globális értékláncok (GVC) és a világkereskedelem aktuális trendjeit.

Az elmúlt húsz év során a globalizáció hatásai jelentősen átalakították a FDI trendeket. Három fő területen figyelhető meg a változás: az FDI és a GVC növekedése elszakadt a GDP-től és a világkereskedelemtől, a feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor közötti szakadék mélyült, és Kína FDI mintái eltérnek a világ többi részétől. A geopolitikai és világpolitikai események, mint például a bizonytalanság, jelentősen befolyásolják a befektetési környezetet, és a fenntarthatósági célok egyre nagyobb szerepet kapnak az FDI-ben.

A jelentés szerint 2010 óta stagnálás figyelhető meg az FDI területén, és a szolgáltatási ágazat súlya növekszik. Magyarországon a feldolgozóiparba áramló FDI növekedik, míg a szolgáltatási szektoré csökken. A gyártási folyamatok deglobalizálódnak, a beszállítói láncok lerövidülnek, ami a Covid-19 járvány és az orosz-ukrán háború hatására erősödött fel. A mosolygörbe végei növekednek, ami azt jelzi, hogy a gyártási feladatokat ellátó szereplők részesedése csökken a hozzáadott értékből.

Az ágazati minták konvergenciája a régiók között elmosódik, Kína FDI szerepe csökken, és az instabil befektetési kapcsolatok korlátozzák a fejlődő országok lehetőségeit. A geopolitikai törésvonalak mentén az FDI kihelyezések csökkennek, míg a fenntarthatóság szükségessége az új FDI-ágazatok hajtóerejévé válik. A fejlődő országok marginalizálódnak, mivel az FDI befektetések a fejlett és feltörekvő gazdaságok felé áramlanak.

A jelentés rámutat a geopolitikai törésvonalak gazdasági hatására és a legkevésbé fejlett országok felzárkóztatásának szükségességére. A nagyvállalatoknak az áttelepítés és az ellátási láncok diverzifikálása lesz a következő időszak feladata. A fejlődő országok számára lehetőség nyílhat, ha kiépítik infrastrukturális és gazdasági hátterüket, és kiszélesítik kereskedelmi megállapodásaikat. Az iparpolitikai változtatások már megkezdődtek néhány nyugat-ázsiai és észak-afrikai országban, ahol a külföldi befektetések vonzása eredményesnek bizonyult. Az ellátási láncok diverzifikálása során a helyi beszállítók és iparágak támogatása válik elsődlegessé, és a rugalmasság fenntartása kulcsfontosságú lesz a jövőben.