„A háború: béke” – 75 éve jelent meg az 1984

George Orwell klasszikus disztópiája, az 1984 először 1949. június 8-án jelent meg a Secker and Warburg kiadónál.

Orwell eredetileg a The Last Man in Europe (Az utolsó ember Európában) címet szánta a műnek, de kiadója, Frederic Warburg javaslatára lett végül a cím Nineteen Eighty-Four (1984). A cím eredetével kapcsolatban több elmélet is létezik, de a pontos ok máig tisztázatlan. Egyesek szerint Orwell egyszerűen megfordította a megírás éve, 1948 utolsó két számjegyét, mások szerint a 1884-ben alapított Fabian Society, vagy Jack London A vaspata című regényében szereplő politikai mozgalom lehetett az inspiráció. Van, aki Eileen O’Shaughnessy, Orwell feleségének End of the Century, 1984 (Az Évszázad Vége, 1984) című versét tartja az inspiráció forrásának.

A regény a disztópia műfajának alapkövévé vált, hátborzongatóan ábrázolva egy totális államot, amely hazugságokkal, félelemkeltéssel és kegyetlen büntetésekkel követel abszolút engedelmességet a polgároktól. Magyarországon először a „Magyar Október” Szabadsajtó szamizdatkiadó adta ki Antal György fordításában 1984-ben, majd Szíjgyártó László fordításában az újvidéki Forum Könyvkiadónál 1986-ban, és az Európa Könyvkiadónál 1989-ben.

A regény számos eleme vált ismertté és szállóigévé, mint a mindenlátó Nagy Testvér, a Gondolatrendőrség vagy az újbeszél. A Párt három jelmondata – „A HÁBORÚ: BÉKE, A SZABADSÁG: SZOLGASÁG, A TUDATLANSÁG: ERŐ” – mára ikonikussá vált.

Az 1984-ből több filmes és tévés, valamint színházi adaptáció született, inspirálta a Macintosh 1984-es reklámját és a Big Brother valóságshow-t is. A popzenében olyan előadók dolgozták fel a témát, mint a Eurythmics, David Bowie vagy a Radiohead. Magyarországon az URH Nagy Testvér címmel, a Kovács Ákos vezette Bonanza Banzai pedig 1984 címmel készített dalokat.