56,09 százalékos részvétel az EP- és önkormányzati választáson

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választásra jogosultak 56,09 százaléka, vagyis 4 416 794 magyar állampolgár szavazott le a szavazatát az idei EP- és önkormányzati választáson 18.30-ig.

A részvételi arány jelentős növekedést mutat a délután öt óráig mért 50,69 százalékhoz képest, és minden idők legmagasabbja a helyi és EP-választások történetében. Ez jelentős emelkedés a két évvel ezelőtti parlamenti választásokhoz képest is, amikor az öt óráig leadott szavazatok aránya 62,92 százalék volt.

Azonban Tiszabőn, ahol Mága Zoltán öccse, Novák Csaba indult polgármesterjelöltként, rekordmagas részvételt regisztráltak. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint a Tisza menti faluban délután háromkor már a választásra jogosultak 61,21 százaléka, azaz 811 ember jelent meg, ami jelentős növekedés a 2019-es 49,5 százalékhoz képest. Novák Csaba korábban a Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy pártoktól függetlenül indul, és a falu jövőjét szeretné formálni a saját értékrendje mentén. A választási kampány Tiszabőn izgalmakat is hozott, hiszen Novák fideszes ellenfele, Bíró Zoltán május 22-én visszalépett az indulástól, ami azonban nem csökkentette a választói aktivitást a faluban.

Sulyok Tamás, a köztársasági elnök, a szavazóköri munka befejezése után köszönetet mondott a választóknak, és hangsúlyozta a kölcsönös tisztelet és megértés fontosságát. Kiemelte a demokratikus akarat megnyilvánulását a szavazatokban, és megköszönte a Nemzeti Választási Iroda munkatársainak a munkájukat. Az elnök reményét fejezte ki a kölcsönös tisztelet, megbecsülés és megértés iránt a jövőben, hogy megvédjék az európai, nemzeti, regionális, helyi és kisebbségi hagyományos értékeket. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a magyar emberek világosan megértették a választás tétjét, és az eredményekre még várni kell, türelmet kérnek.

A választások egy másik figyelemre méltó eseménye volt, hogy Tyukodon a korábban szeméremsértés és testi sértés miatt elítélt Czibere József, aki a Fidesz támogatásával indult, elveszítette a polgármesteri posztot. A Nemzeti Választási Iroda eredményei alapján a független Kajdi Szabolcs nyerte meg a választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyközségben. Czibere József 2017-ben került botrányba, amikor egy helyi anyakönyvvezető, Nagy Pálma az RTL Híradójában nyilvánosságra hozta, hogy a polgármester zaklatta és fenyegette őt. Az ügy jogerős ítéletével Czibere 300 ezer forintos pénzbüntetést kapott, de hivatalában maradhatott, egészen mostanáig.

Szekszárdon a választási eredmények szerint Berlinger Attila, a Fidesz jelöltje magabiztos győzelmet aratott, 54,03 százalékos eredménnyel lett a város polgármestere. Ellenfele, Bomba Gábor az Éljen Szekszárd Egyesület színeiben 35 százalékos eredményt ért el. A Nemzeti Választási Iroda a szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága után publikálta az eredményt, de hivatalossá csak a pár nap múlva válhat, amikor jogerőre emelkedik a határozat.