100 éves amerikai veterán vette el 96 éves kedvesét Normandiában

A második világháborús veterán, a 100 éves Harold Terens és 96 éves kedvese, Jeanne Swerlin összeházasodtak a franciaországi Normandiában, a D-nap partjaitól nem messze.

Harold Terens az esküvőt élete legszebb napjaként jellemezte, míg Jeanne Swerlin kifejtette, hogy a szerelem nem csak a fiatalok kiváltsága, hiszen ők is érzik a "pillangókat a gyomrukban", sőt, "még egy kis akció is" jut nekik. Az esküvő helyszíne Carentan városházája volt, ahol 1944. június 6-án, a szövetségesek partraszállása után heves harcok dúltak. Az esemény szimbolikus jellegű volt, mivel Jean-Pierre L'Honneur polgármester hivatala szerint nincs felhatalmazása arra, hogy nem Carentan lakosokat házasítson össze. A pár, akik mindketten amerikai állampolgárok, nem is kért jogilag kötelező érvényű esküt. Azonban, ha szeretnék, Floridában lebonyolíthatják a szükséges jogi procedúrákat.

A Guardian beszámolója szerint a pár számára nem csak az esküvő volt felejthetetlen, hanem az is, hogy szombat este meghívást kaptak az Elysée-palotában megrendezett állami vacsorára. Itt maga Emmanuel Macron francia elnök és Joe Biden amerikai elnök is gratulált nekik. Harold Terens és Jeanne Swerlin a normandiai partraszállás 80. évfordulóján tartották meg világraszóló esküvőjüket, és az eseményre Emmanuel Macron francia elnök is meghívta őket az Élysée-palotába.

Harold Terens először 20 éves korában, az amerikai hadsereg légierejének tizedeseként érkezett Franciaországba, nem sokkal a D-nap után. 1942-ben csatlakozott a hadsereghez, majd Nagy-Britanniába hajózott, ahol egy P-47 Thunderbolt vadászrepülő-egység rádiójavító technikusaként szolgált. A D-napon a Franciaországból visszatérő repülőgépek javításában segédkezett, hogy azok újra csatlakozhassanak a harchoz. 12 nappal később maga is Franciaországba ment, ahol a német és az amerikai hadifoglyok Angliába szállításában vett részt. A nácik 1945. májusi kapitulációját követően ismét a felszabadított szövetséges foglyok hazaszállításában segédkezett, majd egy hónappal később tért vissza az Egyesült Államokba.