Zelenszkij összerúgta a port Oroszország legnagyobb szövetségesével – Elúszni látszanak a béketervek

Jövő hétvégén rendezik meg Svájcban az ukrajnai háború lezárását célzó békekonferenciát, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz, de Kína távolmaradása jelentős csapást jelenthet a békefolyamatnak.

A Bürgenstockban megrendezésre kerülő eseményen a világ több mint 70 országának delegáltjai vesznek részt, azonban a 160 meghívott kormány jelentős része nem fog megjelenni. Kína, mint kulcsfontosságú szereplő, kihagyja a tárgyalásokat, ami mögött több ok is húzódhat. Az esemény célja, hogy előmozdítsa a tűzszüneti megállapodást és a tartós rendezést Ukrajnában. A megbeszélések alapját a kijevi tíz pontban összefoglalt békefeltételek képezik, amelyek követelik az orosz alakulatok kivonulását az összes ukrajnai területről, beleértve a Krímet is, és az ország nemzetközi határainak helyreállítását.

Magyarország képviseletében Szijjártó Péter külügyminiszter fog részt venni a konferencián, aki Szentpéterváron tett bejelentése során hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartják Svájc béketeremtési törekvéseit.

India részvétele jelentős előrelépés lehet, tekintettel arra, hogy az elmúlt években köztes álláspontot képviselt a konfliktusban. A részvételük ellenére nem várható, hogy teljes mértékben Kijev mellé álljanak, hiszen korábban már részt vettek az eredménytelenül záródó szaúd-arábiai megbeszéléseken is.

Kína távolmaradása azonban kérdéseket vet fel, különösen annak fényében, hogy korábban Hszi Csin-ping kínai elnök is nyilvánosságra hozott egy békejavaslatot. Peking távolmaradása a svájci békekonferenciától azt sugallja, hogy a keleti nagyhatalom továbbra is távolságot tart az ukrajnai konfliktustól, és nem kíván aktív szerepet vállalni a békefolyamatban.

A svájci békekonferencián Oroszország nem vesz részt, ami korlátozza a megbeszélések hatékonyságát. A konferencia fő célja, hogy a résztvevők egyeztessenek a háború gyorsabb lezárását elősegítő lépésekről, elsősorban a különböző szankciók megerősítéséről. Kína részvétele kulcsfontosságú lenne, tekintettel arra, hogy a háború óta az oroszok legfontosabb politikai-gazdasági partnerévé váltak.

A Shangri La Párbeszéden Zelenszkij ukrán elnök kritikával illette Kínát, vádolva őket az orosz fegyverkezés támogatásával és a svájci békecsúcs aláásásával. Kína védelmi minisztere, Tung Csün, a regionális biztonság megőrzésére való törekvésüket hangsúlyozta, miközben a Fülöp-szigetekkel fennálló területi vitára utalt. Ho Lej altábornagy szerint Kína a béke és a párbeszéd mellett áll, és tűzszünetet sürget a konfliktusban érintett felek között.

A svájci békekonferencián várhatóan három kiemelt téma kerül terítékre: a nukleáris biztonság, az élelmiszerbiztonság, valamint a hadifoglyok és az Oroszországba hurcolt ukrajnai gyerekek szabadon bocsátása. A nyugati várakozások szerint a konferencia közelebb hozhatja a tényleges tűzszüneti megállapodást Ukrajnában.

A háború eseményei azonban továbbra is feszültséget sugallnak, Oroszország májusi támadása és Ukrajna nyugati fegyverekkel való válaszcsapásai nem előlegezik meg a béke hamaroszt bekövetkezését.