Vasárnapi választás: biztosított a szavazati lehetőség a tűzoltóknak, rendőröknek, bv-seknek és katonáknak

A június 9-ei választáson a tűzoltóság, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a honvédség személyi állományának is biztosítják a részvétel lehetőségét. A különböző szervezetek intézkedéseket hoztak, hogy a szolgálatot teljesítők is gyakorolhassák választójogukat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel közölte, hogy a katasztrófavédelem szolgálatcsúsztatással teszi lehetővé a készenléti szolgálatot ellátóknak a választójog gyakorlását. A tűzoltók esetében, akik 24 órás váltásokban dolgoznak, a szolgálatcsúsztatás révén teszik lehetővé a szavazást. A szavazóhelyiségek vasárnap 6 órakor nyitnak, így a reggel 7 óráig be nem érkező tűzoltókat váltótársaik megvárják, hogy szavazhassanak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is megerősítette, hogy a szolgálatban lévő munkatársak szavazhatnak. Az intézmények vezetői úgy alakítják a szolgálatot, hogy a dolgozóknak is legyen lehetőségük voksolni.

A rendőrök számára is biztosított a választójog gyakorlása, minden rendőri egység ennek megfelelően szervezte a szolgálatot. Fontos megjegyezni, hogy a hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a szavazáson, és nem viselhetnek fegyvert vagy más kényszerítő eszközt a voksolás során.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a Magyar Honvédség minden katonája és honvédelmi alkalmazottja szabadon gyakorolhatja választójogát, akár belföldön, akár külföldi szolgálatban.

Mindent megszerveztek, hogy élhessenek a választójogukkal

A honvédségi szervezetek parancsnokai kiemelt figyelmet fordítanak az őr-, ügyeleti és készenléti szolgálatok megszervezésére. Céljuk, hogy mindenki, aki részt kíván venni a választáson, szolgálat előtt vagy után leadhassa voksát lakóhelyén. A szolgálati érdekből lakóhelyüktől távol tartózkodókat legkésőbb május 24-ig értesítették, és tájékoztatták a szükséges lépésekről.

A külföldi missziókban szolgáló katonák, hasonlóan a külföldön élő magyar állampolgárokhoz, a külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat az európai parlamenti választáson. Az EP tagjainak megválasztásában a szolgálatteljesítés helye szerinti akkreditált külképviseleten vehetnek részt, figyelembe véve a biztonsági helyzetet.