Minimum három, maximum nyolc, mi az? A vasárnapi szavazólapok száma

Vasárnap választunk, és bár sokan tudják, hogy urnákhoz kell járulniuk, kevesen vannak tisztában azzal, hány szavazólapot is kapnak majd, és azokon milyen választásokon vehetnek részt. A Political Capital által készített infografika és cikk segít a választóknak eligazodni a szavazólapok és a választási rendszerek útvesztőjében.

A polgármesterek választásánál egyszerű a helyzet: aki a legtöbb szavazatot kapja, az nyer, és ez így van mind a 3154 településen és a 23 budapesti kerületben is. Itt nincs szükség a szavazatok többségére, a győztes mindent visz, a többi jelöltre leadott szavazatok elvesznek.

A képviselő-testületek választásánál már bonyolultabb a helyzet. A 10 ezer fő alatti településeken a választópolgárok több jelöltre is szavazhatnak, annyira, ahány tagja a képviselő-testületnek lehet. A nagyobb településeken és Budapest kerületeiben vegyes választási rendszerben választják a képviselőket, ahol az egyéni kerületi jelöltekre leadott "vesztes" szavazatok egy része kompenzációs listán hasznosul.

A megyei és fővárosi közgyűlés tagjait tisztán listás rendszerben választjuk. Budapest esetében 5 százalék a bejutási küszöb, míg a megyékben a közös listáknak magasabb küszöböt kell átlépniük. A megyei jogú városokban élők nem választhatnak megyei listára, mivel ezek a városok saját maguk látják el a megyei önkormányzati hatásköröket.

Az Európai parlamenti képviselőket is listás rendszerben választjuk, ahol az egységes bejutási küszöb 5 százalék. Figyelni kell, hogy ne keverjük össze a közgyűlési és az európai parlamenti listás szavazólapokat, mivel ez lesz az első alkalom, hogy két különböző listás szavazólapot is kapnak a választópolgárok.

A budapestieknek egy extra szavazólapot is kitölteniük kell, amelyen a főpolgármester személyére szavazhatnak. Itt is az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A nemzetiségi választások három szinten zajlanak, és csak az adott nemzetiséghez tartozó választópolgárok vehetnek részt rajtuk. Magyarországon jelenleg tizenhárom elismert nemzetiség van, és a választások szervezése sok tényezőtől függ.

: Political Capital infografikája és írása.