Napelemes pályázati válság Magyarországon

Magyarországon válsághelyzet alakult ki a lakossági napelemtelepítési piacon, mivel az előző pályázat rendkívül elhúzódó lebonyolítása miatt családok tömegei kényszerülhetnek súlyos kifizetésekre az állam helyett, amennyiben nem történik meg az azonnali kormányzati beavatkozás.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) nyilvános levelében hívta fel a figyelmet arra, hogy a 2022-ben indult lakossági napelemes pályázat (RRF-6.2.1-2) elhúzódó lebonyolítása miatt a nyertes családok súlyos anyagi terhekkel szembesülhetnek. A szövetség szerint a 34 ezer nyertes pályázatból csupán 8 ezer esetében zárult le a folyamat és történt meg a kifizetés, míg a maradék 26 ezer pályázat esetében, amelyek többségében alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok, közeledik vagy már le is járt a Támogatói Okiratban megjelölt határidő.

A MNNSZ szerint a pályázati feltételek értelmében, ha a beruházás nem valósul meg a határidő után három hónappal, a támogatást a Lebonyolító szerv jogosult visszavonni. Ez nemcsak a támogatási összeg elvesztését jelenti, hanem további kötelezettségeket is generálhat, ha a beruházás már elkezdődött.

A szövetség összefoglalja azokat az eseteket, amikor a nyertes családoknak súlyos fizetési kötelezettsége keletkezhet. Ha a kivitelező nem teljesít határidőre, és ez nem a családok hibájából adódik, a kivitelező jogilag számonkérhető. Azonban, ha a rendszer telepítése megtörtént, de a kivitelező nem kapta meg a pénzt, a családok lesznek fizetésre kötelezettek. Továbbá, ha a kivitelező fizetésképtelenné válik, a családoknak kell visszafizetniük az előlegeket.

A MNNSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy néhány kivitelező már fizetésképtelenné vált, és a helyzetben lévő családok nem tudtak új kivitelezőt találni. A szövetség kérte, hogy a bajba jutott családok esetében ne kelljen visszafizetni az előlegeket, és egy elkülönített alapot hozzanak létre a probléma kezelésére.

A MNNSZ szerint a kormányzati beavatkozás hiánya miatt a helyzet egyre súlyosabbá válik, és a határidők lejárta után a családok kénytelenek lesznek anyagi és jogi felelősséget vállalni. A szövetség kéréssel fordult a nyertes pályázókhoz is, hogy csatlakozzanak a javasolt megoldások mellé, és haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket a pályázati portálon.