Budakalászi jegyző ügyei: vádemelés és politikai háttér

A budakalászi önkormányzat jegyzője, Deák Ferenc ellen több ügyben is nyomozás folyik, többek között hivatali visszaélés és információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatt. A vádlott a 2019-es helyhatósági választások után került hivatalába, amikor a Fidesz helyi képviselői csak kompenzációs listán jutottak be a testületbe.

Az ügyek közül az egyik a helyi református lelkész közbenjárására történt méltányos területhasználati díj kiszabásával kapcsolatos, ahol a jegyző a jogellenesség vállalását fontolgatta egy 2020-as hangfelvételen. Egy másik, már vádemeléssel zárult ügy a halotti anyakönyvi kivonat jogosulatlan elkészítésére vonatkozik. Deák korábban is került már gyanúba, egy esetben ügyészi felfüggesztésig jutott az eljárás, amikor egy beosztottját utasította egy plakát eltávolítására.

A jegyző elleni vádak ellenére a polgármester, Göbl Richárd többször is kiállt mellette, és Deák a korábbi ügyek ellenére jutalomban is részesült. Göbl Richárd a Fidesztől jobbról előzve került hatalomra, a 2011 Egyesület jelöltjeként, amely a helyi önkormányzati választáson minden egyéni képviselői helyet és a polgármesteri címet is elnyerte.

A jegyző elődjét bizalmatlanságra hivatkozva elbocsátották, ő pedig pert nyert a munkaügyi bíróságon. Göbl Richárd korábban a MIÉP tagja volt, és első újévi beszédében a liberalizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet. Göbl és Deák egy 2021-es hangfelvételen a Momentum elleni intézkedéseket vitatták meg.

A jegyzőnek a rabosítás és a kihallgatás után tizenöt napon belül értesítenie kellett volna a munkáltatót, de ezt csak késve tette meg. A méltatlansági eljárás több hónapos késéssel zajlott le, és arra jutott, hogy Deák nem méltatlan hivatása gyakorlására. A Szentendrei Járásbíróság döntése nyomán az ügy a Budakörnyéki Járásbíróságra került, ahol a tárgyalás időpontjának kitűzése az ítélkezési szünet utánra, az önkormányzati választások utánra várható.

A polgármester kabinetvezetője, Péterffy Gábor szerint 2023-ban is méltatlansági vizsgálat indult Deák ellen, de az nem állapított meg érdeksérelmet, így az eljárást megszüntették. Forián-Szabó Gergely alpolgármester, a 2011 Egyesület polgármesterjelöltje szerint Deák Ferenc megtartása a következő ciklusban nem aktuális kérdés.