Ungár Péter: Márki-Zay Péter távozzon a közéletből

Ungár Péter, az LMP társelnöke és frakcióvezetője szerint Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke vállalhatatlan kijelentéseket tett Vitézy Dávid magánéletével és Orbán Viktor gyermekeinek neveivel kapcsolatban, és emiatt távoznia kellene a közéletből.

Ungár Péter futóbolondnak nevezte Márki-Zay Pétert, miután az ATV Voks című műsorában beszélt Vitézy Dávid magánéletéről és Orbán Viktor gyermekeinek szerinte zsidó neveiről. Márki-Zay Péter a műsorban arról beszélt, hogy ünnepelni kellene, hogy a Fidesz egy nyíltan meleg főpolgármester-jelöltet támogat, majd ezt követően Orbán Viktor Soros-támogatottságára, a miniszterelnök gyerekeinek nevére és Iványi Gáborral kapcsolatos eseményekre terelte a szót.

A műsorvezető, Szöllősi Györgyi, Márki-Zay kijelentése után közbevetette, hogy „valószínűleg nem ez volt a legfontosabb szempont, vagy ezt nem tudjuk”, majd gyorsan más témára terelte a beszélgetést. Az ATV a videórészlet alatt jelezte, hogy az elhangzottak nem tükrözik a csatorna véleményét.

Ungár Péter kijelentette, hogy Vitézy Dávid nem a Fidesz jelöltje, hanem egy 21. századi progresszív, városfejlesztési víziót támogatott, amikor a Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépett a jelöltségtől. Hozzátette, hogy a magánélethez senkinek semmi köze. Ungár szerint a politika akkor lesz jobb Magyarországon, ha az ilyen rossz döntéseknek következménye lesz, és emiatt Karácsony Gergelyt is le kell váltani a főpolgármesteri posztról. Ungár azonban nem tért ki arra, hogy 2022-ben az LMP is rajta volt az összellenzéki listán, így valójában ők is támogatták Márki-Zay Pétert miniszterelnök-jelöltségében, miután Karácsony Gergely visszalépett az előválasztáson, és Márki-Zay megnyervén az előválasztást mindannyiuk közös miniszterelnök-jelöltjévé avanzsált.

Ungár Péter bejelentette, hogy a témában hamarosan sajtótájékoztatót tart, és Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy büszke arra, hogy Vitézy Dávidot jelölték főpolgármesternek, mivel ez mutatja, hogy az LMP képes arra, hogy egy jelöltnél azt nézze, hogy alkalmas-e az adott feladatra. Az LMP társelnöke szerint ez a jelölés az LMP eredettörténete, és ez ismétli magát újra. Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya, egy hónapja újra nyilvános Instagramján megosztotta Vitézy Dávid posztját, amely Karácsony Gergely főpolgármester törvénysértő plakátátragasztásáról szólt, ezzel jelezve, hogy a miniszterelnök családja is támogatja Vitézyt.

Az Európai Zöld Párt (EGP) azonban elhatárolódik az LMP-től és Karácsony Gergelyt támogatja a főpolgármesteri címért való versenyben. Az EGP szerint az LMP döntése, hogy Vitézy Dávidot támogatja, elmaradást kockáztat az Európa-párti és demokratikus célok elérésében. Emiatt az EGP felfüggesztette politikai együttműködését az LMP-vel az uniós választási és a magyarországi önkormányzati választási kampány idejére. Az EGP emellett elítéli az Orbán-rezsim Karácsonnyal szembeni megfélemlítési kísérleteit, mint például a május végén lezajlott házkutatás, amely során a magyar titkosszolgálat politikai, érzékeny és bizalmas adatokat gyűjtött.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő studióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!