Az állami kastélyok magántulajdonba adásának szigorítása

Az Alkotmánybíróság döntése nyomán a Törvényalkotási Bizottság (TAB) jelentős módosításokat javasol az állami kastélyok magántulajdonba adását szabályozó törvényben. A változtatások célja, hogy csak szigorú feltételek mellett lehessen magántulajdonba adni a kulturális örökség részét képező ingatlanokat.

Az Alkotmánybíróság januárban állapította meg, hogy az Alaptörvénybe ütközik a kastélyok magántulajdonba adását lehetővé tevő törvény, mivel nem határozza meg azt a közcélt, amely ezt indokolná. Novák Katalin akkori köztársasági elnök nem írta alá a törvényt, és az Alkotmánybíróság, Sulyok Tamás akkori elnöke előadásában, kimondta, hogy a kulturális örökség védelme nem függhet indokolatlan jogalkalmazói döntéstől.

A TAB honlapján közzétett módosító javaslat szerint a magántulajdonba adás csak kivételes esetekben lehetséges, ha a műemlék állami intézményrendszeren keresztüli működtetése, felújítása, fejlesztése nem megvalósítható. Az új tulajdonosnak vállalnia kell az ingatlan felújítását, karbantartását és üzemeltetését "a tulajdonszerzés ellenértékeként". A vagyonkezelési lehetőséget eltörlik, és az államnak örökös visszavásárlási joga lesz.

A kötelezettségvállalás tartalmát és annak állami ellenőrzését részletesebben határozzák meg. A kastélyokban található közgyűjteményeket évente legalább 300 napig kell látogathatóvá tenni, a belépődíj szedése megengedett, de a látogatók jogai az állami és önkormányzati múzeumok szabályaival azonosak. A kerteket és parkokat minden nap nyitva kell tartani.

A magántulajdonba adható kastélyok listáját 47 műemlékre szűkítették, és a miniszter dönti el, hogy melyikre hirdeti meg a magántulajdonba adás lehetőségét. Az eljárás átláthatóságát biztosítandó, minden vonatkozó miniszteri döntés és annak indoklása nyilvános lesz.

A miniszternek figyelembe kell vennie a közérdek érvényesülését, vagyis azt, hogy az átadással elérhető-e az ingatlan fenntartható fejlesztése, védelme és a nemzet közös örökségének megőrzése a jövő nemzedékei számára, valamint az örökségvédelmi követelményeknek való megfelelés.

A TAB általában elfogadja a kormánypárti tagok által benyújtott módosító javaslatokat, így várható, hogy ha hétfőn elfogadják, akkor kedden az országgyűlés is megszavazza azokat.