Új határátkelő nyílhat hamarosan az ukrán-magyar határon

Ukrajna döntött egy új határátkelő megnyitásáról az ukrán-magyar határon, amely hosszú évek óta várat magára, és jelentősen javíthatja a határforgalmat.

Évtizedek óta napirenden van egy új határátelő létesítése az ukrán-magyar határon, mivel a meglévő átkelők nem képesek megfelelően kiszolgálni a határon átkelő tömegeket. A projekt 2013-ban látszott először közel kerülni a megvalósuláshoz, azonban akkor nem jött létre. Most azonban az ukrán kormány pénteken bejelentette, hogy jóváhagyta a Magyarországgal kötött megállapodást, amelyet Szijjártó Péter április 1-jén írt alá.

A megállapodás értelmében a Nagypalád–Nagyhódos határátkelő megnyílhat a személyszállítás számára, amit Denisz Smihal miniszterelnök jelentett be. Emellett a megállapodás kiterjeszti az Asztély–Beregsurány ellenőrzőpont forgalmát is, beleértve a személyszállítást, teherszállítást és az üres kisteherautókat.

A Miniszteri Kabinet további 222 millió hrivnya összeget különített el a lengyel határ menti infrastruktúra fejlesztésére, beleértve a mobil szkennerek beszerzését is. Denisz Smihal hozzátette, hogy a kormány a múlt hónapban elindította a közös vám- és határellenőrzést a renyi határátkelőn Moldovával, amelynek köszönhetően a határ- és vámalakiságokat csak az ukrán oldalon végzik el, ezáltal felgyorsítva a forgalmat.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a projekt része egy kényelmes közlekedési folyosó létrehozása a romániai Galati kikötőhöz, és emlékeztetett arra is, hogy befejeződött egy másik ellenőrzőpont korszerűsítése a szlovák határon, az Ungvár–Felsőnémeti átkelőnél. Ezek a lépések az Európai Unióba való integráció és a logisztika fejlesztésének szükséges részei.

Többéves huzavona végére kerülhet pont

Az új határátkelő nyitása már hosszú ideje tervben van, de eddig nem történt előrelépés. 2013-ban a magyar–ukrán államhatár közúti határátkelőhelyeinek fejlesztéséről szóló szándéknyilatkozatot írták alá a két ország miniszterelnökei. A 1075/2014. (II. 19.) Korm. határozat értelmében a kormány zöld utat adott az új határátkelőhely létesítéséhez, amelynek keretében a tervezési munka első része, a környezetvédelmi engedélyeztetés, valamint a vázlattervek és az értékbecslési dokumentáció elkészült 30 830 000 forint összértékben.

Az új átkelő megnyitásával az ukrán határszakaszon lévő határátkelőhelyek kihasználtsága arányosabbá válna, és alternatív útvonalat biztosítva tehermentesítené a szomszédos határátkelőhelyeket.