Szavazólapok színes kerettel a könnyebb azonosításért

A vasárnapi választás során a szavazópolgárokat eltérő színű szavazólapok segítik majd a tisztánlátásban, hogy elkerüljék a félreértéseket és a szavazatok helytelen leadását.

Az MTI által kiadott tájékoztató szerint a választópolgároknak csak egyszer kell aláírniuk a választási névjegyzéket, amikor átveszik a szavazólapokat. Személyazonosságukat és lakcímüket vagy személyi azonosítójukat a szavazatszámláló bizottság előtt kell igazolniuk, és ez alól a nem magyar állampolgárságú választópolgárok sem kivételek, akik számára az EU más tagállama által kiállított személyi igazolvány vagy útlevél is elfogadott, amennyiben az érvényes.

Aki nem tudja igazolni a személyazonosságát és lakcímét, vagy lejárt okmányokkal rendelkezik, azt nem engedi a bizottság szavazni, és ilyen esetekről jegyzéket vezetnek.

A szavazatszámláló bizottság a választópolgár jelenlétében bélyegzőlenyomattal látja el a szavazólapokat, amelyek átvételét a választópolgár aláírásával igazolja. Azokban a szavazókörökben, ahol minden választópolgár szavazhat az önkormányzati és az EP-választáson, egyszerű névjegyzéket kell aláírni, míg ahol vannak korlátozások, ott az ikszelős névjegyzéket.

A választópolgár minden szavazólapot megkap, de ha valamelyiket nem viszi magával, azt a bizottságnak át kell húznia és "át nem vett szavazólap"-ként kell jelölnie. Ha a választó később mégis szeretne szavazni azon a választáson, amelynek szavazólapját nem vette át, erre már nem lesz lehetősége.

A szavazólapok színes kerete segíti a megkülönböztetést: az EP-szavazólap kerete kék, a főpolgármesteri rózsaszín, a polgármesteri sárga, a vármegyei és fővárosi listás szavazólapé szürke, míg az egyéni listás és egyéni választókerületi szavazólap fehér. A nemzetiségi választás szavazólapjai teljes egészében zöld színűek, és ezeket zöld borítékba kell helyezni. Ha a fehér szavazólapokat véletlenül a zöld borítékba teszik, azokat az eredménymegállapításnál figyelmen kívül kell hagyni.

Egy különleges helyzetet is meg kell említeni: Szanticska, Magyarország egyik legkisebb faluja, ahol a választási kampány szinte észrevétlen maradt. A borsodi településen, amelyet a Cserehát egy eldugott völgyében találunk, mindössze négy állandó lakos él, és a szomszédos Abaújlak polgármestere látja el a falu ügyeit. Szanticskán nincs választási plakát, és a politikai pártok sem tartottak ott beszédet. A helyiek egy összetartó közösséget alkotnak, ahol a választások idején is a béke és a csend uralkodik. A faluban a részvételi arány várhatóan száz százalékos lesz, hiszen mind a négy szavazópolgár tervezi, hogy leadja a szavazatát.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!