Szentkirályi Alexandra: Nem hagyom cserben a budapestieket

Szentkirályi Alexandra, aki nemrégiben lépett vissza főpolgármester-jelöltként, kijelentette, hogy továbbra is a budapestiek mellett áll, és a Fidesz-KDNP fővárosi listáját vezeti.

Szentkirályi Alexandra a Hír TV-ben beszélt arról, hogy döntését Orbán Viktor is támogatta, aki egy kereskedelmi csatornán kifejtette, hogy meghallgatta és elfogadta Szentkirályi tanácsát. Szentkirályi hangsúlyozta, hogy a döntés az ő felelőssége volt, és azzal a tudattal hozta meg, hogy nem hagyja cserben a budapestieket, hanem a fővárosi ügyekkel foglalkozik továbbra is.

A főpolgármester-helyettesi pozícióból visszalépő Szentkirályi bejelentette, hogy támogatja Vitézy Dávidot, és arra kéri szimpatizánsait, hogy rá szavazzanak, miközben hangsúlyozza, hogy a Fidesz-KDNP fővárosi listájának vezetőjeként továbbra is fontos szerepet tölt be. A Fidesz-KDNP a mérések szerint a legtöbb mandátumot szerezheti a Fővárosi Közgyűlésben, és Szentkirályi szerint fontos, hogy erős frakciójuk legyen a közgyűlésben.

Szentkirályi Alexandra visszalépése, amely mindössze két nappal a június 9-i önkormányzati választások előtt történt, azt jelenti, hogy a szavazólapokat már nem lehet újranyomtatni, így nevét 1 millió 364 ezer papíron kell majd áthúzni. Szentkirályi és Vitézy Dávid is megerősítették, hogy a Fidesz és Vitézy között nem volt egyeztetés a visszalépés előtt.

A teljes interjút Szentkirályi Alexandrával a Hír TV honlapján lehet megtekinteni. Szentkirályi a visszalépés kapcsán kifejtette, hogy a jelöltnek kell felelősséget vállalnia a döntésért, és a végén ránézzen a "sakktáblára", hogy ha kell, akkor meghozza a szükséges döntéseket. Hozzátette, hogy ha a szavazók továbbra is támogatni kívánják a fővárosi építkezését, akkor fontos, hogy egy szavazatot Vitézy Dávidra, a másikat pedig a Fidesz-KDNP listájára adjanak.

Az LMP társelnöke, Ungár Péter szerint Márki-Zay Péternek távoznia kell a közéletből, amiért „nyíltan meleg” jelöltnek nevezte Vitézyt. Ungár Péter szerint Márki-Zay vállalhatatlan állításokat tett Vitézy Dávid magánéletéről és Orbán Viktor gyermekeinek neveiről egy televíziós műsorban. Az LMP társelnöke ezt követően felszólította Márki-Zay Pétert, hogy távozzon a közéletből. Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépése után arra buzdította a Fidesz szavazóit, hogy a vasárnapi választáson Vitézy Dávidot támogassák.

A Nemzeti Választási Iroda megerősítette, hogy a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény értelmében a kiesett jelölt vagy lista nevét a szavazólapon a szavazás napját megelőzően a helyi választási iroda vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság áthúzza. Az Index is beszámolt arról, hogy Szentkirályi Alexandra péntek reggeli visszalépésével alaposan átalakulnak a főpolgármester-választás szavazólapjai és több százezer papírt kell kézzel javítani.