Még a börtönökben is szavaznak vasárnap

Közel ezer fogvatartott járulhat vasárnap az urnák elé, hogy leadhassa az önkormányzati, illetve az európai parlamenti szavazatát.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) adatai szerint 994 fő esetében hagyta jóvá a választási iroda a szavazáson való részvételt, ami kevesebb, mint az előző évben regisztrált 1680 fő. A 2013. évi CCXL. számú törvény értelmében a szabadságvesztés végrehajtása alatt álló elítélteknek biztosítani kell a választójog gyakorlását, és a bv. intézet köteles ezt elősegíteni.

A választójoggal rendelkező fogvatartottak mozgóurna igénybevételével szavaznak majd a fogvatartás helyéül kijelölt büntetés-végrehajtási intézetben, a helyi választási irodával egyeztetett időpontban. A büntetés-végrehajtási szervezet nem rendelkezik jogalappal arra, hogy megtiltsa a fogvatartottak szavazati jogának érvényesítését, kivéve, ha valaki jogerős ítélet alapján cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetve közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll.

Az antifa támadások olasz származású vádlottja, Ilaria Salis, aki a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) olasz pártkoalíció színeiben indul, állítása szerint megtiltották neki, hogy szavazzon. A BvOP határozottan visszautasította az állításokat, hangsúlyozva, hogy a törvény értelmében minden elítéltnek biztosítani kell a választójog gyakorlását.

Az Index választási melléklete minden fontos információt tartalmaz az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról. Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetést is követhetik az olvasók.