Semjén Zsoltnak megvan a receptje a háborúpárti Európai Néppárt átszabására

A Vasárnap.hu által közzétett interjúban Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy a mostani Békemenet a párthovatartozástól függetlenül állt, és hangsúlyozta a háborús logika megállításának, valamint a béke irányába való váltásnak a fontosságát.

A KDNP elnöke szerint a magyar kormány mögötti "elsöprő erő" képes lehet a háborús logika megállítására és a béke irányába való váltásra. Semjén Zsolt kiemelte, hogy Ferenc pápa és a szlovák kormány is támogatja a magyar álláspontot, és bár Magyarországra egyre több hadiipari beruházás érkezik, a polgárok többsége nem a fegyvergyárak, hanem az emberek érdekeit képviseli, amit "monumentális erődemonstrációval" kell kifejezniük.

A Fidesz egykori pártcsaládját, az Európai Néppártot (EPP) háborúpártizáló álláspontja miatt kritizálta a lap, de Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy a KDNP még mindig tagja az EPP-nek, és már az elődszervezetek idején is az volt. Az EPP-n belül szerinte nem mindenki háborúpárti, és a KDNP célja, hogy a békepárti álláspontot erősítse. Semjén Zsolt hitt abban, hogy a pártcsalád visszavezethető az alapító atyák örökségéhez, ami nem könnyű feladat, mivel a békepárti erők nincsenek többségben, de a KDNP dolga, hogy ezeket az erőket erősítse.