Megfosztják kinevezésétől a bántalmazó rappert

A hiphop világ egyik kiemelkedő alakja, Sean „Diddy" Combs rapper, elveszítette tiszteletbeli diplomáját a Howard Universitytől, miután nyilvánosságra került egy videó, amelyen bántalmazza volt barátnőjét. A botrány hatására a rapper több körből is kiesett.

A Washington DC-beli egyetem igazgatótanácsa döntött úgy, hogy megfosztja Combsot a tiszteletbeli diplomájától, miután a CNN közzétett egy felvételt, amelyen a hip-hop producer bántalmazza volt barátnőjét egy szálloda folyosóján. Az egyetem álláspontja szerint a rapper viselkedése összeegyeztethetetlen az intézmény alapvető értékeivel, ezért már nem tartják méltónak a legmagasabb kitüntetésre.

Combs a videó nyilvánosságra kerülése után bocsánatot kért az érintett Cassandra „Cassie" Ventura énekesnőtől, és elismerte tettének súlyosságát. Nyilatkozatában kifejtette, hogy szakmai segítséget kért, terápiába és rehabilitációba kezdett, valamint Isten irgalmát és kegyelmét kérte.

A Howard Egyetem 2014-ben adományozta a diplomát Combsnak, de a botrány hatására megszünteti a rapper nevére szóló ösztöndíjat és felbontja a vele kötött „ajándékszerződést", amely 1 millió dolláros adományt jelentett. Combs nevét eltávolítják minden olyan dokumentumból, amely a díszokleveleseket sorolja fel, és az egyetem kijelentette, hogy határozottan ellenzi az erőszak minden formáját.

Négy nő, köztük Ventura is, pert indított a zenész ellen, szexuális és fizikai bántalmazás vádjával. A pert novemberben lezárták, és Combs minden szexuális zaklatással kapcsolatos vádat tagadott. A BBC által idézett nyilatkozatában Combs visszautasította a „beteg vádakat", amelyeket „gyors fizetést kereső egyének" fogalmaztak meg, és kijelentette, hogy harcolni fog a neve tisztázásáért.

Márciusban a rapper két házánál szövetségi ügynökök razziát tartottak, ami a szexuális kereskedelemmel kapcsolatos nyomozás része volt. Ügyvédje az akciót példátlan intézkedésnek és a katonai szintű erő túlzott alkalmazásának nevezte, miközben hangsúlyozta ügyfele ártatlanságát.

Az erőszak áldozatainak segítségnyújtására több szervezet is rendelkezésre áll Magyarországon. Ha Ön vagy ismerőse ilyen helyzetbe kerül, hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a 06-80-20-55-20-as számon, vagy az Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon. Személyes segítséget az Áldozatsegítő Központok nyújtanak, melyek címlistája a http://vansegitseg.im.gov.hu weboldalon található. A NANE Egyesület segélyvonala a 06-80-505-101-es telefonszámon érhető el.