Sanyi kakas halála is kampánytéma Békéscsabán

Lesz persely és bankszámla közadakozni egy bronzszoborra? Mit adott a szökött baromfi a megyeszékhelynek? Választási riport.

Békéscsabán a választási kampány egyik meglepő témája Sanyi kakas emlékének megőrzése vált. A közelmúltban elhunyt baromfi, aki a város egyik ismert alakja volt, most bronzszobor formájában kaphatna méltó emléket. A helyi lakosok és a politikai szereplők is megosztottak abban a kérdésben, hogy szükség van-e közadakozásra egy ilyen emlékmű létrehozásához. Az ötlet, hogy perselyt és bankszámlát hozzanak létre a szobor finanszírozására, különféle reakciókat váltott ki a békéscsabaiak körében.

Sanyi kakas története nem csupán egy szökési kísérlet sorozatáról szól, hanem arról is, hogy miként vált a város egyik jelképévé. A baromfi halála után felmerült a kérdés, hogy milyen módon őrizhetnék meg leginkább a kakas emlékét, és hogyan befolyásolhatja ez a helyi választásokat. A választási riportban felvetett kérdések arra utalnak, hogy Sanyi története többet jelent pusztán egy állat elvesztésénél; a közösség számára a városi identitás részévé vált.

A választások közeledtével a békéscsabaiak döntése, hogy támogatják-e a bronzszobor ötletét, nem csupán a kakas emlékének megőrzéséről szól, hanem arról is, hogy milyen irányt szeretnének adni városuk kulturális és közösségi életének. Az elkövetkező hetekben kiderül, hogy Sanyi kakas milyen hatással lesz a helyi politikára és a közösség értékrendjére.