Robert Fico első fotója a merénylet óta: mankóval szavazott a kórházból

Először jelent meg fotó Robert Ficóról a merénylet óta, a szlovák miniszterelnök mankó segítségével adta le szavazatát az Európai Parlamenti választáson a kórházból.

Robert Fico, aki május 15-én szenvedett merényletet, szombaton délelőtt posztolt először magáról fotót a Facebook-oldalán az eset óta. A képen látható, hogy a kormányfő mankóra támaszkodva éppen leadja szavazatát az EP-választáson, melyet a kórházban tett meg.

Fico a következőket nyilatkozta a szavazás kapcsán:

Azért szavaztam a kórházban, mert ez a választás is fontos. Olyan európai parlamenti képviselőkre kell szavazni, akik a békét és nem a háború folytatását támogatják. A nyugati országok beleegyezése, hogy az Ukrajnának küldött fegyvereiket orosz területen lévő célpontok ellen is felhasználhassák, bizonyíték arra, hogy a nagy nyugati demokráciák nem békét akarnak, hanem a feszültség eszkalációját az Orosz Föderációval szemben, amire biztosan sor is kerül.

A szlovák miniszterelnök szerint a nyugati országok által Ukrajnának szállított fegyverek, amelyeket orosz célpontok ellen használnak, csak azt mutatják, hogy a nagy nyugati demokráciák nem a béke megteremtésére törekednek, hanem az Oroszországgal szembeni feszültségek fokozására, ami véleménye szerint bekövetkezik.

Fico végül kijelentette:

Miniszterelnökként nem fogom belerángatni Szlovákiát ilyen háborús kalandokba, és csekély szlovák lehetőségeinkhez mérten mindent meg fogok tenni, hogy a béke elsőbbséget élvezzen a háborúval szemben.

A merénylet, mely során Ficot életveszélyes állapotban kellett kórházba szállítani, egy 71 éves nyugdíjas férfi, Juraj Cintula által történt, aki ötször lőtte meg a politikust közvetlen közelről. Fico vékonybele öt helyen is kiszakadt a lövésektől.

A szlovák kormányfő üzenete halló fülekre talált, a több ezer komment alapján megállapítható, hogy követői teljes mértékben azonosulnak az Orbán Viktor mondandójával szinte teljesen megegyező kommunikációval. Egyik szimpatizánsa szerint Fico méltó a Nobel-békedíjra, mivel Európában és a világon egyetlen politikus sem említette annyiszor a békét, mint ő.

Videót is közzétett a kormányfő

Robert Fico ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte.

Az otthonában lábadozó szlovák miniszterelnök a támadás után a napokban jelent fel először a közösségi médiában. A miniszterelnök a szombati EP-választás előtt szerdán – a szlovák kampánycsend kezdete előtt – egy videóban jelentkezett, amelyben támogatóinak üzent, és többek között arról beszélt, mit gondol a merénylőjéről. Fico a videóban elmondta, hogy megbocsát a férfinak, aki lelőtte, és akit ő a szlovák ellenzék emberének tart. Azt is elmondta, hogy már a nyáron visszatérhet a munkába, amit kisebb csodának tart.

A merénylet után a Telex elment a támadás helyszínére, és jártunk Pozsonyban is. A magyar kormány a merénylet után rövid úton baloldalivá faragta Robert Fico merénylőjét, amit a kormánymédia egy álhírként terjedő fotóval próbált alátámasztani, miközben a 71 éves Juraj Cintula neonáci aktivista is volt már életében.