Magyar Péter felrázhatja az embereket, mondja az EP-jelöltje

Péter Magyar, a Tisza Párt jelöltje szerint képes arra, hogy az embereket felrázza és cselekvésre ösztönözze.

A Tisza Párt jelöltjei szabad kezet kapnak a kampány során, például nem kellett Péter Magyar engedélyét kérni az interjú előtt, de óvatosabbak akartak lenni, mivel egyikük sem politikus, és ez számukra teljesen új helyzet. Látták, hogyan működik a propagandagépezet, és különösen az aggasztotta őket, hogyan nyilatkozhatnak új szerepükben anélkül, hogy kiforgatnák szavaikat. Több találkozón osztották meg tapasztalataikat, és egy kommunikációs szakember segített felkészülni. Péterrel több helyszínen is színpadon állt, és soha nem mondta meg, miről beszélhet és miről nem.

Péter Magyar az elmúlt hónapokban a Tisza Párt legláthatóbb arca volt. Az interjúalany több eseményen is részt vett, több helyszínen beszélt, mint a többi jelölt, mivel áprilisban lemondott mindkét állásáról, mielőtt a jelöltverseny véget ért volna. Az Egészségügyi Szolgáltatási Törvény értelmében nem beszélhetett szabadon az egészségügyi problémákról. Mielőtt felmondott, minden interjúhoz és nyilatkozathoz a kórház igazgatójának engedélye kellett, aki továbbította a kéréseket az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, ahol eldöntötték, hogy nyilatkozhat-e.

Áprilisban azért mondott le mindkét állásáról, hogy nyíltan és megtorlás nélkül beszélhessen az egészségügyi ellátás valós helyzetéről, és teljes energiáját a kampányra akarta összpontosítani. Miután bekerült az Európai Parlamentbe jelöltetendő tíz legjobb jelölt közé, mindent meg akart tenni annak érdekében, hogy megmutassa, olyan Magyarországot képzel el, ahol például egészségügyi program van, és a fejlesztések nem a haveri és baráti rendszer alapján történnek.

A magyar egészségügy legnagyobb problémája jelenleg az, hogy a problémákról való tájékoztatás nem lehetséges. Sok minden következmények nélkül marad, mert fontosabb a hamis politikai narratíva fenntartása, miszerint a magyar egészségügy ugyanolyan szinten áll, mint a nyugati. De a valóság az, hogy sok szakrendelő bezárt, 1 millió 290 ezer embernek nincs háziorvosa, és súlyos a felszerelés hiánya. A kórházi adósságok miatt például hajnali kettőkor nincs bélevarró gép a műtőben, ami negyven perccel lerövidítené a műtétet. Egy idős, rossz egészségi állapotban lévő beteg számára nagy különbséget jelent, mennyi ideig tart a műtét.

Előfordul, hogy egy kórházi osztály nem tud ügyeletet biztosítani a szakemberhiány miatt, de ezt nem ismerik el, így helyette a számokat szépítik. Nincs átfogó egészségügyi program, csak az számít, hogy papíron minden rendben legyen.

Az egészségügy a tagállamok hatáskörébe tartozik, és az interjúalany EP-képviselőként szeretné napirenden tartani az Európai Egészségügyi Unió kérdését, és reméli, hogy orvosi tapasztalatait felhasználva fel tudja hívni a figyelmet a Magyarországot érintő problémákra.

Az EP-jelölt szerint a magyar egészségügyi reform nem egy ember munkája. Egy nagyon erős szakmai csapatra van szükség, és a munkába be kell vonni a szakmai csoportokat és a betegérdekvédelmi csoportokat is, mert sokféle problémát kell megoldani.

Péter Magyarban azt látta, hogy talán elkezdődik valami az országban, és úgy érezte, mint szülőnek kötelessége tennie valamit annak érdekében, hogy Magyarország jobb hely legyen a fia számára, hogy ne egy olyan rendszerben nőjön fel, ahol csak kapcsolatokon és mások érdekein keresztül lehet előrejutni.

Sokan mondják, hogy a problémákat, amelyeket felvetett, már mások is megfogalmazták, de ő az első, aki látta a rendszer korrupcióját belülről és valamit akar tenni ellene, és képes megszólítani az embereket. Péter képes arra, hogy az embereket felrázza és ráébressze őket, hogy minden már régóta egy baráti kör között van felosztva.

Az interjúalany szerint Péter Magyar jó értékrendű ember, aki valamit akar tenni, nagyon nagy lexikális tudással rendelkezik és nagyon jól tudja felhívni a figyelmet a meglévő problémákra. Sokszor nagyon fáradt volt a nap végére, de bármelyik pillanatban látható volt, hogy őszintén mondja, amit gondol, és zárt körben ugyanazokat mondja, amit a nyilvánosság előtt a platós kocsijának emelvényéről.

Judit Varga volt igazságügyi miniszter interjúja nem változtatta meg az interjúalany véleményét, mivel Péter Magyar soha nem ütötte meg Judit Vargát, ez az interjúból is egyértelmű volt.

Az interjúalany szerint az a tény, hogy Péter Magyar titokban rögzített egy magánbeszélgetést volt feleségével otthonukban, majd nyilvánosságra hozta, nem volt irányulva Judit Varga ellen. Őszintén hiszi, hogy Péter az utolsó pillanatig próbálta megvédeni a feleségét a kormány borzalmas tetteitől, és megpróbálta biztosítani, hogy ne legyen belekeverve.

Az EP-jelölt szerint az elmúlt harminc évben senki sem ártott annyit a kárpátaljai magyar kisebbségnek, mint a jelenlegi magyar kormány. Ők a kisebbséget belpolitikai célokra használják fel, és a kárpátaljai magyarok helyzetével igazolják az ukrán kormánnyal való konfliktust. Úgy véli, hogy a kisebbség problémáit a hagyományos diplomácia keretein belül lehetett volna megoldani, ahogy például Románia is tette. Azonban a magyar kormány a kisebbséget pajzsként használta, és célkeresztbe helyezte őket, és sajnos emiatt nacionalista atrocitásoknak lettek kitéve.

Az interjúalany szerint az Európai Unióhoz való csatlakozás hosszú távon szolgálná a kárpátaljai magyarok érdekeit, és sok új lehetőséget nyitna meg számukra. Azonban az uniós csatlakozás egy nagyon összetett folyamat, és figyelembe kell venni, hogy Ukrajna képes-e teljesíteni az elvárásokat és biztosítani a garanciákat, például a korrupció megelőzésében vagy a kisebbségi jogok garantálásában.

Az EP-jelölt szerint az Európai Uniónak törekednie kell arra, hogy Ukrajnának mielőbb lehetőséget adjon ezeknek a feltételeknek a teljesítésére, majd engedélyezze a csatlakozást.

Az interjúalany szerint Oroszországnak inkább az a kérdés, hogy a NATO elfogadja-e Ukrajnát tagjául. Mint egészségügyi szakember, neki nehéz minden szempontot megítélni ebben a kérdésben. EP-képviselőként szakértők segítségével szeretne kialakítani egy komplexebb álláspontot ebben a kérdésben, és olyan szempontokat is napvilágra hozni, amelyeket a kormány eddig nem.

Az EP-jelölt szerint az EP-választásokon való sikeres szereplés esetén folytatni szeretné az egészségügyi nevelési vonalat a TikTok oldalán, amelynek több mint 368 000 követője van, és bemutatná munkáját mint EP-képviselő, de nem használná a platformot politikai célra a választás után. Magyarországon nagyon hiányzik a betegoktatás, és ezt mindenképpen folytatni szeretné.

Az interjúalany szerint a TikTok veszélyes és durva tartalmakat jobban szűri, mint más közösségi platformok. Azonban vannak jogi aggályai is. Nem egyértelmű, hogy a TikTok használata során rólunk gyűjtött hatalmas adatmennyiség pontosan hova kerül. Biztosítékokat kell hozzáadni, hogy az adatok ne hagyják el az Európai Uniót és itt legyenek biztonságosan tárolva.

Az interjúalany szerint az Európai Parlament döntése, hogy blokkolta a TikTokot alkalmazottainak telefonjain és ugyanezt javasolta a nemzeti kormányoknak és más EU intézményeknek, helyes volt. Ő maga is külön telefont használ a TikTok használatához, mert nem biztos abban, hogy az adatok jelenleg a megfelelő helyre kerülnek.

Az interjúalany szerint a TikTok a legnépszerűbb platform, és a legtöbb embert éri el. Egészségügyi szakemberként nem engedheti meg magának, hogy ne használja a legnépszerűbb platformot oktatási célokra, mert akkor még ennyi információ sem lenne elérhető az egészségügyi tévhitekkel és álhírekkel szemben.

Az interjúalany szerint a tartalomgyártók felelőssége is a tudatos használatra való felhívás. Úgy véli, hogy a fiatalokra irányuló tartalmat szigorúbban kellene szűrni, mint jelenleg, és érdemes lehet bevezetni valamilyen időkorlátot számukra, mert nemcsak a pszichológiai fejlődésüket befolyásolhatja, ha túl sok időt töltenek a TikTokon, hanem tanulmányaikra is káros lehet.

Az interjúalany szerint az oktatásban több időt kellene szentelni a digitális tudatosság fejlesztésére, hogy a fiatalok képesek legyenek felismerni és kiszűrni az álhíreket.

Ha az EP-választásokon nem sikerül bejutnia az Európai Parlamentbe, akkor az interjúalany szerint visszatérne az egészségügyi ellátásba Magyarországon valamilyen formában, és bízik abban, hogy a jövőben lehetősége lesz erre.

A Telex angol nyelvű hírlevelére feliratkozva gyors, pontos és pártatlan híreket kaphat Magyarországról és a magyarországi eseményekről.