A párizsi olimpiai falu klímamentes, de a csapatok hordozható légkondikat visznek

A 2024-es párizsi olimpia szervezői nem szereltek fel légkondicionáló berendezéseket az olimpiai falu épületeiben, alternatív hűtési megoldásokat alkalmazva a környezettudatosság jegyében. Ennek ellenére több nemzet sportolói hordozható légkondicionálókat terveznek magukkal vinni, ami ellentmondhat a környezetvédelmi törekvéseknek.

A párizsi olimpiai falu házai számos környezetbarát megoldással lettek felszerelve, azonban a klímaberendezések hiányoznak a sportolók szállásáról, mivel a szervezők alternatív módszereket találtak a helyiségek hűtésére, mint például a padlóba épített geotermikus hűtőrendszer. A Washington Post szerint azonban több ország csapata nem elégedett meg ezzel a megoldással, és hordozható légkondicionálókat kívánnak magukkal vinni, amelyek nagyobb környezeti terhelést jelenthetnek.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Olaszország, Németország, Görögország, Dánia és Ausztria már jelezte, hogy tervezi a hordozható klímák használatát, míg Japán már tavaly decemberben bejelentette, hogy nem hagyja hűtés nélkül a sportolóit. Kína a kérdésre nem válaszolt, és bár otthon rendkívül gyorsan nő a légkondicionálók használata, nem tudni, hogy Párizsban is így lesz-e majd.

Alexandra Palli, a görög olimpiai küldöttség környezettudatosságért felelős vezetője szerint a sportolóknak szükségük van a klímaberendezésekre a kemény munkájuk miatt, és a tervek szerint a gépeket Görögországba szállítják vissza a játékok után. Több ország azonban Franciaországban kívánja beszerezni a légkondicionálókat. Donald Rukare, az ugandai olimpiai szövetség elnöke elmondta, hogy sajnos nincs pénzük a légkondicionálókra, és emlékeztetett egy néhány évvel ezelőtti törökországi nemzetközi sportversenyre, ahol a sportolók légkondicionáló nélküli szobákban szálltak meg, és Uganda nem tudott hordozható berendezéseket szállítani.

Georgia Grenon, a párizsi olimpia környezettudatossági elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy néhány ország a légkondicionálók használata mellett döntött. A légkondicionálásról való lemondás csak egy apró része volt az átfogó párizsi tervnek, melynek célja a hatalmas esemény környezeti lábnyomának csökkentése volt. Ugyanakkor szimbolikus jelentőséggel bír, mivel arra kényszerítette a résztvevő országokat, hogy mérlegeljék, részt akarnak-e venni egy fenntarthatósági kísérletben – a zöld célok nevében lemondanak-e a hagyományos, energiaigényes kiváltságokról. A legnagyobb országok némelyikének kollektív döntése az egyenlőséggel kapcsolatos kérdéseket is felvet: a hordozható légkondicionálás olyan költséget jelent, amelyet a szegényebb országok egyes küldöttségei nem biztos, hogy megengedhetnek maguknak, ami azt jelenti, hogy a sportolók ugyanabban az olimpiai faluban eltérő hőmérsékleten alszanak majd.