Időjárás: az egész országra kiadták a figyelmeztetést, megérkezik az igazi hőség is

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt, és a hétvégén megérkezik az igazi kánikula is.

Szombaton délelőttig helyenként záporok, esetleg zivatarok is kialakulhatnak. A nap folyamán a záporos csapadék esélye átmenetileg csökken, és több napsütésre számíthatunk. Késő délutántól azonban nyugat, délnyugat felől erőteljesebb felhősödés kezdődik, és estefelé a Nyugat-Dunántúlon a záporok, zivatarok száma növekedhet. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul, délen hőség várható. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap főleg az északi és keleti tájakon sok napsütésre lehet számítani, de záporok, zivatarok is előfordulhatnak - reggel és délelőtt főként északkeleten, keleten, később az ország északi felén nagyobb eséllyel. A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül, zivatarban erős vagy viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között várható.

Hétfőn több helyen erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell számítani, amely záporokkal, zivatarokkal társulhat. Az intenzívebb cellák esetén felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A szél déli, délnyugati irányból északnyugatira fordul, sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarban viharos lökések is várhatók. A hajnali 15-21 fokról délutánra 27-32 fok közé melegszik fel a levegő, de az északnyugati tájakon ennél hűvösebb is lehet.

Szombat estig csak elvétve várható zivatar, majd estétől, késő estétől a nyugati és a déli országrész kivételével, legnagyobb eséllyel az északi, északkeleti harmadban egyre többfelé lehet számítani előfordulásukra. A met.hu szerint tegnap Budapest északi részén nagy károkat okozott a gyorsan lezúduló csapadék.