Oroszország megerősítette a Krími híd védelmét és dróntámadás érte Észak-Oszétiát

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése szerint Oroszország lépéseket tett a Krími híd védelmének megerősítésére, válaszul az ukrán támadásokra. Emellett, egy új fejleményként, Ukrajna először támadta meg az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiát drónok segítségével.

A jelentés műholdfelvételekre hivatkozva részletezi, hogy május 10. és május 22. között nyolc uszályt helyeztek el a híd déli oldalán. Ezek az akadályok azért kerültek kiépítésre, hogy megvédjék a hidat és a hajózási útvonalat az ukrán drónhajók támadásaitól, csökkentve ezzel fizikai lehetőségeiket a támadásokra.

A brit védelmi minisztérium megjegyzi, hogy a korábban létesített védelmi akadályokat viharok károsították, ami gyengítette azok hatékonyságát.

A Krími híd stratégiai jelentőségű, hiszen összeköti Oroszországot a Krím félszigettel, és korábban már többször is célpontja volt ukrán támadásoknak, különösen a drónhajók bevetése révén.

Az Észak-Oszétiában történt támadás során a mozdoki repülőtér volt a célpont, ahol Ukrajnát támadó MiG-31-es vadászrepülők és Tupoljev nehézbombázók szoktak felszállni. Szergej Menjajlo, a régió kormányzója szerint három pilóta nélküli repülőgépet lőttek le, áldozatok és károk nélkül. Észak-Oszétia több száz kilométerre található az ukrán határtól, ami jelzi az ukrán dróntámadások hatótávolságának növekedését.