Orbán Viktor és a jövőnk: 40 évnyi kockázat?

Magyar szerint Orbán Viktor már 2007-ben előrevetítette, hogy milyen eszközökkel kívánja hatalmát megtartani, és mivel fogja riogatni a népet. Azonban azt nem említette meg, hogy az elemi létbiztonságot fenyegető félelemmel hogyan fogják a kiszolgáltatott embereket kifosztani és szolgasorba dönteni.

Orbán Viktor 2015 óta tartja rettegésben a saját népét, és a kormány állítólag a vendégmunkásokat azért hozza az országba, hogy ne kelljen európai fizetéseket adni a magyaroknak.

A lengyel-magyar kapcsolatok is megromlottak; a lengyel testvéreinkkel évszázadokon át tartó összetartás ellenére már nem állnak szóba a Fidesz-kormánnyal, és még a Békemenetre sem sikerült őket elcsábítani. Magyar szerint Orbán Viktor azt szeretné, ha a magyarok egy olyan hatalomtól várnák a békét, amely korábban már gyarmatosított minket, és úgy véli, hogy Orbán újabb 40 évre kockáztatná el a jövőnket, ismét kivezetve minket Európából.

A Fidesz és a KDNP közötti viszony azonban nem mindig volt zökkenőmentes, mint azt a dabasi helyzet is mutatja. Dabason, ahol a Fidesz jelöltjeinek kizárólag KDNP-s kihívói voltak 2019-ben, idén már kutyapártos és mihazánkos jelölt is megjelent a színen. Orbán Viktor is ellátogatott Dabasra, ami arra utalhat, hogy a választásokon valóban fontos szerepet tulajdonít a helyi eredményeknek.

A dabasi önkormányzati választásokon Bennárik Ferenc, a Fidesz jelöltje, és Pucsinszki Miklósné, a KDNP jelöltje, hosszú évek óta mérik össze erejüket. Bennárik 1994 óta, vagyis 30 éve indul ebben a választókerületben, míg Pucsinszki Miklósné 2002 óta áll szemben vele, most már hatodszor. A Fidesz és a KDNP közötti korábbi konfliktusok ellenére, mint például a 1993-as iskolaügy, a két párt helyi együttműködése ma már zökkenőmentesnek tűnik, és a képviselőtestületben is jól működnek együtt.

Az idei választás azonban egyfajta búcsú is lehet, hiszen Bennárik Ferenc jelezte, hogy ha nyer, ez lesz az utolsó ciklusa, és helyet kíván adni a fiatalabb generációnak. Orbán Viktor a választás előtti utolsó napon Szolnokon is járt, ahol megmutatta azt a lakást, amely első önálló otthona volt és ahonnan Budapestre járt dolgozni. "Egymillió találkozás a békéért. Adjunk bele mindent!" - írta a videóhoz a miniszterelnök, aki a választás előtti utolsó napon Szolnokon is járt. Az egyik lakásnál kiderült, hogy Orbán Viktor ott élt, ott lett családos ember és oda született az első gyermeke. Ezután bemutatkozott a családnak majd átadott egy levelet: "Hoztam egy levelet magamtól" - mondta viccelődve. Tájékoztatót is átadott, hiszen szerinte bonyolult a mostani helyzet, mert EP-választás és önkormányzati választás is lesz.