Orbán ajándékai

"A legnagyobb ajándék, ha az ősök példáját követve, a régi hagyományokat megelevenítve, meghittem ünnepelhetünk hittestvéreink és családtagjaink közében." - mondta Orbán Viktor. De nem csak szavakban, hanem tettekben is gazdag a miniszterelnök ajándékozási repertoárja, legyen szó állami vagyonról vagy személyes kedvességekről.

Az elmúlt másfél évtized során Orbán Viktor, az örökös miniszterelnök, állami vagyonból bőségesen megjutalmazta hű alattvalóit, öt év alatt pedig 1000 milliárdnyi vagyont ajándékozott az állam alapítványi, egyházi, kisebb részben önkormányzati tulajdonba. Protokolláris eseményeken is gyakran ad hivatalos ajándékot vendégeinek, vagy apró kedvességekkel lepi meg szolgáit.

Tavaly például a Budapestre látogató török elnöknek, Recep Tayyip Erdoğannak egy lovat ajándékozott, míg ő egy Togg márkájú török elektromos autót adott Orbánnak. Ferenc pápa látogatásakor IV. Béla egykori magyar király IV. Ince pápának írott levelének másolatát kapta ajándékba. 2020 karácsonyán pedig II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját ajándékozta a Lengyel Köztársaságnak.

A sport és a kultúra terén is aktív az ajándékozás: a Fradi agyonszponzorált klubjának egy milleniumi zászlót, Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató-népzenegyűjtőnek pedig egy törzskönyvezett kan pulit adott. Győr közelében egy Il-18-as repülőgépet ajándékozott Rudolf Schusternek, Szlovákia korábbi államfőjének, mivel a szlovákok nem tudták elvinni az utasszállítót.

A Nemzeti Múzeum egy 2006-os focivébé reklámhátizsákját kapta meg tőle, miután ő maga egy újabb vébéhátizsákra váltott. Nyírteleki látogatásakor hátrányos helyzetű gyerekeknek hozott ajándékokat, és a gyereknapon egyszerű labdákkal örvendeztette meg a kölyköket. Székelyudvarhelyen a Mátyás király-emlékéremmel kedveskedett a helyi polgármesternek.

Orbán Viktor nem csak ad, de kap is: Vigh László ajándékkosárral, tojásokkal, focimezekkel, magánrepülőutakkal, dedikált Trump-sapkával és egy kínai órával is megajándékozták. Tállai András Mezőkövesden egy különleges ajándékot adott neki, míg Dávid Ibolya egy könyvet, egy nyakkendőt és egy kampánykockát ajándékozott. Egy használt csokipapír is az ajándékok között szerepelt, amit 251 234 forintért árvereztek el.

: Forrás