Orbán Viktor a Fidesz budapesti helyzetéről és a nemzetközi konfliktusokról beszélt

Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV Napi Aktuális című műsorában beszélt a Fidesz budapesti szervezetének helyzetéről, a nemzetközi konfliktusokról és a migrációs politikáról. A miniszterelnök szerint a Fidesz budapesti szervezete a leggyengébben szervezett, ami Szentkirályi Alexandra visszalépésének is az egyik oka, de őt bátor nőként méltatta, aki elvégezte, amit el tudott, és a változáshoz most vissza kellett lépnie Vitézy Dávid javára.

A miniszterelnök a műsorban kifejtette, hogy a háborús veszélyt nem túlozzák, és emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt még senki sem számított a jelenlegi helyzetre. Orbán Viktor szerint a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatatlan az orosz támadás, és a nyugati vezetők célja Oroszország legyőzése egy háborúban. A miniszterelnök szerint a háborút emberek csinálják, és a politikai változások révén lehet rájuk kényszeríteni a jó döntéseket. Az EP-választások és az amerikai elnökválasztás lesznek azok a fordulópontok, ahol a békepárti döntések meghozatalára kerülhet sor. Az EP-választásokat Orbán az atomháború ellenszerének nevezte, és kiemelte, hogy a politikai változások kényszeríthetik ki a jó döntéseket.

Orbán Viktor a migrációs politikáról is beszélt, hangsúlyozva, hogy Magyarország vagy fizet a bírságokat, vagy beengedi a migránsokat, de az emberek az elsőt választanák. A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság erős, képes volt túljutni a Covidon, és az inflációt sikerült letörni. Hozzátette, hogy a beruházások is folyamatosan érkeznek az országba, és az uniós források visszatartása ellenére is dőlnek a beruházások a magyar gazdaságba.

A kormányfő említést tett arról is, hogy a magyar állam visszavásárolta a budapesti repteret, és együttműködik a Vinci Airports-szal, amely a világ egyik legjobb repülőtér-üzemeltetője. Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság áll a lábán, és nem kell koalíciós tárgyalásokkal kormányt létrehozni, mivel elegendő támogatottságuk van. A gazdasági kapcsolatokat illetően kiemelte, hogy Magyarország számára fontos a kereskedelem Kínával, és nem foglalkoznak a nyugati kritikákkal.

A vasárnapi választások tétjéről Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy nemcsak a háború és béke kérdése, hanem a helyi vezetők megválasztása is fontos. A miniszterelnök szerint a jó vezetők képesek együttműködni a kormánnyal, és ez döntő lehet a következő öt év szempontjából.

A foci-Eb-vel kapcsolatban Orbán Viktor a világbajnoki döntőt jelölte meg célként, hangsúlyozva, hogy a magyar csapat fejlődési ívet mutat 2010 óta, és képes nagy tettekre, bár nem minden meccsen várható a nagy meglepetés. "Lehet napfény, lehet sár" – zárta fejtegetését Orbán.