Újraindul a nagysikerű projekt: akár három euróért vehetünk házat Olaszországban

A népesedési problémákkal küzdő szíciliai Sambuca 2019 óta 250 ingatlant adott el, miután meghirdette egyeurós lakásprogramját, amely nemcsak az elnéptelenedés elleni küzdelemben, hanem a gazdaság fellendítésében is sikeresnek bizonyult. Idén újabb 12 otthont kínálnak aukción, mindössze 3 eurós kikiáltási áron.

Az elnéptelenedő olasz városok az elmúlt években számos kezdeményezést indítottak új lakók csábítására, és országszerte több egyeurós otthonteremtési programot hirdettek meg – írja a CNN. Sambuca, amely 2019 és 2021 után harmadszor indítja el sikeres programját, most 3 eurós kikiáltási árral hívja fel a figyelmet az üresen álló lakásokra.

Giuseppe Cacioppo, Sambuca újonnan megválasztott polgármestere szerint az eddigi sikerek alapján várhatóan még több eladás történik majd a következő években. "A külföldiek özönlenek, hogy megvásárolják az otthonainkat, ez eddig nagy siker volt" – tette hozzá a polgármester.

Cacioppo arra ösztönzi az utazókat, hogy látogassanak el a városba, nézzék meg az eladásra kínált 12 házat, és váljanak potenciális vásárlókká. "Az időzítés tökéletes. A turisták és az érdeklődő vásárlók pont most utaznak Olaszországba, és azok is jöhetnek megnézni, akik a nyári kiruccanásaikat tervezgetik" – mondta.

A polgármester szerint a régi Saracen kerületben található otthonok szerkezetileg ugyanolyan stabilak, mint az eddig eladottak, de átalakításra szorulnak.

A város polgármestere elmondta, hogy a projektnek köszönhetően 20 millió euró áramlott be a helyi költségvetésbe, ami hozzájárult a település gazdaságának megújulásához. Az új panziókból és üzletekből származó forgalom, valamint az építtetőkkel, építészekkel, földmérőkkel, belsőépítészekkel és közjegyzőkkel kötött szerződésekből származó pénzek is ebbe a bevételbe tartoznak.

A városháza tulajdonában lévő házak felpezsdítették a magáningatlan szektort is. Azok, akik nem jártak sikerrel az aukción, végül más olcsó házat vásároltak a városban.

Sambuca sikereit részben annak köszönheti, hogy a helyi hatóságok tulajdonában vannak az elhagyott lakások. A Belice-völgyet sújtó 1969-es földrengés után a város hatóságai birtokba vették az elhagyott házakat, és egy speciális törvény garantálja a városháza tulajdonát azok felett.

Az eladásra kínált otthonok 50-80 négyzetméteresek, több hálószobából állnak, és aranybarna kövekből épültek. Sokan rendelkeznek erkéllyel vagy panorámás terasszal, valamint eredeti, zöldre festett régi faajtókkal, díszített boltívekkel és ablakokkal. A legtöbb ingatlan azonban súlyosan javításra szorul.

Az ingatlan állapotától függően a felújítások költsége általában 30 000 eurótól indul, de akár 200 000 euró fölé is emelkedhet.

A legtöbb vásárló az Egyesült Államokból érkezik, és mára egy jelentős emigráns közösség alakult ki, amely Sambucát hívja otthonának. A városvezetés a globális digitális dolgozók csábítására távmunkahelyi tereket nyitott, ingyenes ott-tartózkodást és Wi-Fi-kapcsolatot kínálva.

Az aukción résztvevőknek 5000 euró letéti biztosítékot kell fizetniük, amelyet visszakapnak, ha nem nyernek. A program szabályai szerint a vásárlóknak három éven belül el kell végezniük a felújítási munkálatokat, különben elveszíthetik a letéti biztosítékot. A korábbi eladások során a házakat végül egy és 25 euró közötti áron adták el.