OMV Petrom teljes tulajdonba vette a bolgár Khan Asparuh földgázmezőt

Száz százalékos részesedést szerzett az OMV Petrom egy bolgár nyíltvízi földgázmezőben, ezzel a cég kizárólagos tulajdonossá vált.

Az OMV Petrom energetikai konzorcium teljes tulajdonba vette a Khan Asparuh földgázmezőt, miután a szófiai kormány jóváhagyta, hogy a Total Energies eladja részesedését az OMV Offshore Bulgaria GmbH-nak. A bolgár kormány emellett meghosszabbította a gázmező kutatási engedélyét.

A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, de az ügylet eredményeként az OMV Offshore Bulgaria, az OMV Petrom leányvállalata, vált a fekete-tengeri gázmező egyedüli tulajdonosává. A bolgár kormány döntése értelmében a kutatási engedélyt, amely eredetileg idén járt volna le, további 23 hónappal meghosszabbították.

A Khan Asparuh földgázmező gazdagságát a szakértők 221 milliárd köbméterre becsülik, ami több mint kétszerese a Neptun Deep román földgázmező feltárt készletének. Yves Le Stunff, a Total Energies EP Bulgaria vezérigazgatója korábban nyilatkozott, hogy a mezőből évente akár 13 milliárd köbméter földgáz is kitermelhető lehet.