Közel kétszáz palesztin áldozattal járt a túszmentő akció

A Hamász által tavaly október 7-én elrabolt négy izraeli polgárt sikeresen kiszabadították Gázában. Az izraeli hadsereg, a rendőrség és a hírszerzés, vagyis a Sin Bet közös közleménye szerint „erőink egy terrorista struktúrát támadnak” a térségben, és „kiszabadítottak négy izraeli túszt” két különböző helyszínről a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttáborban. A 13-as kereskedelmi tévé és a BBC szerint a túszokat egy zenei fesztiválról hurcolták el, és a középső Gázai területen találtak rájuk.

Az érintettek, a 25 éves Noa Argamanit, a 21 éves Almog Meir Zsant, a 27 éves Andrej Kozlovot és a 40 éves Shlomi Zivet elfogadható egészségi állapotban vannak ahhoz képest, hogy nyolc hónapig raboskodtak, de további orvosi megfigyelés céljából a „Sheba” Tel-HaShomer egészségügyi központba, majd később egy Tel-Aviv melletti kórházba szállították őket, és hosszú rehabilitáción kell átesniük. Noa Argamanit, a négy közül egyetlen női foglyot a terroristák külön őrizték a többitől. Az akció során tűzpárbaj tört ki a kommandósok és a palesztin fegyveresek között, és ebben egy katona súlyosan megsebesült. A Hamász a novemberi egyhetes tűzszünet alatt összesen 105 civilt engedett szabadon, azonban további körülbelül 120 túsz sorsa továbbra is ismeretlen. A Hamász a Dél-Izrael elleni támadásai során összesen 1200 embert ölt meg és több mint 250 embert ejtett túszul. Idén februárban a Hamász és az izraeli kormány közötti megegyezés következtében 112 foglyot szabadon engedtek, és a június 3-i adatok szerint még 124-et tartanak fogva, miközben 61-et meggyilkoltak.

Izraelben gyakoriak a tüntetések a Benjamin Netanjahu vezette izraeli kormánnyal szemben, amiért a tüntetők szerint a kormány nem tesz eleget, hogy a még életben lévő foglyokat épségben kimenekítsék – legutóbb egy hete az ország de facto fővárosában, Tel-Avivban tüntettek több tízezren, azt követelve Netanjahutól, hogy minél hamarabb kösse meg a fogolycsereét a Hamásszal. Az izraeli ellenoffenzíva a 2,3 milliós Gáza ellen elsősorban a Hamász felszámolását és a túszok kiszabadítását szolgálja, de a Reuters számai szerint a már több mint 27 ezer halálos áldozat zöme civil. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a hadműveletben több tucat ember, köztük gyerekek haltak meg és sebesültek meg. Az izraeli államfő és a miniszterelnök telefonhívásban köszöntötte Noa Argamanit, akinek elrablása a Hamász terroristái brutalitásának egyik szimbólumává vált az azt dokumentáló videófelvétel alapján, ugyanis a fiatal nő zokogott és sikoltozott, amikor elvitték egy motorkerékpáron. Argamani a beér-sevai Ben Gurion Egyetem egyik diákja, és édesanyja súlyos rákbetegségben szenved. Emiatt őt a Siba kórházból tovább szállították a tel-avivi Ichilov kórházba, ahol édesanyját ápolják. A Gázai övezetben még százhúsz túszt tartanak fogva az október 7-én elhurcolt 251 emberből. Százöt túsz november végén egy fegyverszüneti és fogolycsere egyezményben hazatérhetett. Izraeli becslések szerint a túszok közül legkevesebb negyvenen már nincsenek az élők sorában.

A legfrissebb hírek szerint az izraeli túszmentő akció közel kétszáz palesztin áldozatot követelt. A Hamász irányította enklávé egészségügyi minisztériuma szerint legalább 94 palesztin meghalt és több mint száz megsebesült a Nuszeirat és más területek elleni izraeli támadásokban. Palesztin szemtanúk szerint izraeli repülőgépek intenzív tűzzel vették célba a területet, és az összecsapások számos halálos áldozattal jártak. Hálil al-Dakran, a Dír al-Balah város al-Aksza kórházának igazgatója elmondta, hogy a Nuszeirat és Dír al-Balah intenzív izraeli bombázása miatt nagyszámú sebesült palesztin került a kórházba, akik közül sok azóta meghalt. Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője kijelentette, hogy Izrael nem kényszerítheti rá akaratát a Hamászra, és a palesztin iszlamista szervezet nem fogad el olyan megállapodást, amely nem teremti meg a palesztinok biztonságát. A Hamász médiahivatala szerint a sebesültek száma a hadművelet során elérte a négyszázat, míg Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő kevesebb mint száz áldozatról beszélt. Az akció során a terroristák élő pajzsként használhatták a civileket, ami magyarázhatja a magas áldozatszámot. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint "egy összetett, nagy kockázatú művelet" keretében mentették ki a túszokat, és a hadsereg – légitámadásokat is beleértve – viszonozta a tüzet, amikor egyik egységüket tűz alá vették. Az izraeli különleges erők egy katonát veszítettek a művelet során. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a történtek hatására rendkívüli ülés összehívását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától.