Választási információs szolgálat elérhetőségei

A választási információs szolgálat szombaton és vasárnap is fogadja a hívásokat és e-maileket, hogy segítséget nyújtson a választásokkal kapcsolatos kérdésekben.

A választási információs szolgálatnál eddig főként a határon túli magyar állampolgárok választási regisztrációjával, az átjelentkezéssel, a mozgóurnával és a külképviseleti szavazással kapcsolatos kérdések merültek fel – mondta el Vannay-Skody Tamás, a szolgálat vezetője. A választás közeledtével a választók valószínűleg inkább arról érdeklődnek majd, hogy hol és melyik szavazókörben adhatják le szavazatukat, hogyan igényelhetnek mozgóurnát, hol adhatják le levélszavazatukat, kik a jelöltek és milyen okmányok szükségesek a személyazonosság igazolásához a szavazatszámláló bizottság előtt.

A szolgálat tájékoztatást nyújt az okmányokkal kapcsolatos kérdésekben is, és információkat ad a nyitva tartó okmányirodákról és kormányablakokról.

A nemzetiségi választás iránt érdeklődőknek fontos tudni, hogy a nemzetiségi szavazólap zöld színű, és azt egy zöld borítékba kell helyezniük, amelyet le kell zárni, mivel a lezáratlan borítékban vagy a borítékon kívül lévő szavazólapok érvénytelenek.

Az érdeklődők a 06-1-795-3310-es telefonszámon tehetik fel kérdéseiket szombaton 9 és 14 óra között, valamint a választás napján reggel 6 órától éjfélig. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai fogadják a hívásokat.

Az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is felkereshetők a választási információs szolgálat munkatársai, és elektronikus leveleket is fogadnak a visz@nvi.hu e-mail-címen. A helyi választási információs szolgálatok címét és egyéb elérhetőségeit az NVI honlapján teszik közzé.