Minden kampányeseményét lemondta a megtámadott dán kormányfő

Könnyebb sérülésekkel megúszta az ellene irányuló támadást Mette Frederiksen dán miniszterelnök, de az eset mégis megrázta, ezért lemondta a maradék kampányeseményeit. A Szociáldemokraták, amely pártot vezet, jelenleg az élen áll a közvélemény-kutatásokban.

Június 9-én kerülnek megrendezésre Dániában az európai parlamenti választások, ahol a kormányzó Szociáldemokraták számítanak az esélyesek közé. A párt vezetője, aki egyben a miniszterelnöki posztot is betölti, Mette Frederiksen, pénteken esett támadás áldozatául Koppenhágában, ami következtében minden kampányeseményét lemondta.

A 46 éves miniszterelnök szombaton öt településre tervezett látogatást a kampányhajrában, de ezekre a programokra már nem kerül sor. A támadót, egy 39 éves férfit, a rendőrség őrizetbe vette, és szombaton bíróság elé állították, ahol 12 napra vizsgálati fogságba helyezték.

A miniszterelnök hivatala közleményben erősítette meg, hogy Frederiksen jó állapotban van, de az incidens mégis megrázta őt. A támadás következtében kisebb nyakrándulásos sérülést szenvedett, és kórházba szállították. A támadást minden dán párt, valamint több uniós kormány- és államfő is elítélte, és támogatásukról biztosították a megtámadott Frederiksent.

A közvélemény-kutatások szerint a Szociáldemokraták vezetnek 18,9 százalékponttal, míg az ökobaloldali Zöld Baloldal 16,6 százalékponttal követi őket. A liberális Venstre a harmadik helyen áll, 11,5 százalékpontos támogatottsággal.

A koppenhágai rendőrség szerint a támadó nem politikai indítékból követte el tettét, és tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. A bíróság a férfi vizsgálati fogságba helyezésének egyik indokaként azt hozta fel, hogy “a vádlottnak nincs kapcsolata Dániával, és fennáll a szökés veszélye”.

Az incidens Koppenhága központjában, a Kultorvet téren történt. Szemtanúk szerint a férfi a téren odasétált a kormányfőhöz, és olyan erősen meglökte a vállát, hogy ő megtántorodott, de el nem esett, és saját lábán távozott a helyszínről.

A politikusnő elleni durva támadást Európa-szerte elítélték más vezetők.

“Megdöbbenéssel értesültem a barátom, Mette Frederiksen, szövetségesünk, Dánia miniszterelnöke elleni erőszakos cselekményről. Határozottan elítélek minden politikai vezető elleni erőszakot” – írta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X közösségi médiaplatformon.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közleményében “megvetésre méltó tettnek” nevezte a támadást, és hangsúlyozta, hogy az “szemben áll mindazzal, amiben hiszünk és amiért harcolunk Európában”.

Emmanuel Macron francia elnök szintén elítélte és “elfogadhatatlannak” nevezte a történteket, és gyors felépülést kívánt Frederiksennek.

A 27 tagállamot tömörítő Európai Unióban csütörtökön kezdődtek meg és vasárnap estig tartanak az európai parlamenti választások. Dániában csak vasárnap voksolnak az emberek.

Médiajelentések szerint a Frederiksen elleni támadás nem kampányrendezvényen történt.

Az európai uniós választásokat megelőző hetekben több politikust ért támadás. Májusban a német szociáldemokraták egyik kampányoló jelöltjét súlyosan megsebesítették. Szlovákiában pedig a választási kampányt a Robert Fico kormányfő ellen május 15-én elkövetett súlyos merénylet árnyékolta be.

Dániában ritkán fordulnak elő támadások politikusok ellen. Két aktivista 2003-ban piros festékkel leöntötte a parlamentben Anders Fogh Rasmussen akkori kormányfőt, a támadókat azonnal őrizetbe vették.