Választópolgárok számának emelkedése néhány településen

A Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére a Nemzeti Választási Iroda naponta frissíti a választópolgárok számát, hogy nyomon követhető legyen a voksturizmus. Az elmúlt két hónapban több településen is megnőtt a választásra jogosultak száma, ami a jelenség lehetőségére utalhat.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint több helyen is feltűnően megnőtt a választópolgárok száma az elmúlt két hónapban. A voksturizmus akkor következik be, amikor valaki olyan címre jelentkezik be, ahol valójában nem él, csupán azért, hogy ott szavazhasson. A lakcím változtatását június 7-ig lehetett bejelenteni, így hosszú idő állt rendelkezésre a névjegyzékbe történő bejegyzésre.

Különösen Kisvásárhelyen tűnt fel jelentős növekedés, ahol április 11-én 53 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, míg június 8-ra ez a szám 130-ra emelkedett, ami 145 százalékos növekedést jelent. Zala megyében, a 44 lakosú településen, ahol Szentmiklóssi Erzsébet és Szijjártóné Papp Szilvia indul a polgármesteri posztért, szintén nőtt a választópolgárok száma.

A jelenség további bizonyítékaként szolgál, hogy ahol több jelölt indul a polgármesteri székért, ott jellemzően magasabb a választási részvétel. Idén is több mint 850 olyan település lesz, ahol csak egy polgármester-jelölt indul, míg a több jelöltet felvonultató helyeken élénkebb a választási aktivitás.

A választópolgárok számának növekedése kapcsán felmerülő kérdésre, hogy honnan érkeztek az új választók, térképünk segítségével válaszolhatunk. A térképen pirossal jelöltük a növekedést mutató, míg kékekkel a csökkenést tapasztaló településeket. Ezek a települések gyakran közel helyezkednek el egymáshoz, ami arra utal, hogy nem a fővárosból, hanem inkább a szomszédos településekről érkeztek az új lakosok.

A legnagyobb növekedéssel rendelkező települések listáján 145 és 40 százalék között növekedett a választópolgárok száma. Az érintett települések között szerepel Kisvásárhely, Keresztéte, Nyésta, Kány, Lendvajakabfa, Teresztenye, Tiszatardos, Várad, Monaj, Hosztót, Magyarföld, Szegi, ahol szintén több jelölt indul a polgármesteri székért, ami további bizonyíték lehet az esetleges voksturizmus jelenségére. Keresztéte választópolgárainak száma például 25-ről 59-re növekedett, ami 136 százalékos növekedést jelent, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyésta esetében a választópolgárok száma pontosan a kétszeresére, 24-ről 48-ra nőtt.

A voksturizmus gyanúját tovább erősíti, hogy az új választók nagy arányú többsége a szomszédos településekről érkezett, mutatják a Nemzeti Választási Iroda adatai.