Hivatalosan is átadták a Vaskupola magyar lokátorát

Átadták pénteken a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorát Veszprémben, amelyet az izraeli IAI ELTA cég és a Rheinmetall Canada gyártott. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a háború elkerülésén dolgozik, de fel kell készülni a nehéz időkre is.

Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ laktanyájában, Veszprémben került sor az ELM-2084 típusú mobil, háromdimenziós, réskitöltő radar hivatalos átadására. A lokátorról már korábban is szó esett, amikor Magyarországra érkezett. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense elmondta, hogy a lokátor képes a beérkező célok észlelésére, nyomon követésére, sebességük meghatározására és röppályájuk kikalkulálására.

A lokátorok 500 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek és több mint ezer légi célt képesek követni, ezáltal az egyik legkorszerűbb rendszernek számítanak a világon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a béke elkötelezettjeként beszélt a kormányról, és hangsúlyozta a katonai erő fontosságát az önvédelem és a függetlenség biztosítása érdekében. A haderőfejlesztési program keretében a radarrendszerek a Nasams norvég rakétarendszerekkel és a harcászati repülőgépflottát erősítő további négy Gripennel együttműködve képezik a magyar emberek biztonságát garantáló pajzsot.

Pietro Mazzei, a Rheinmetall Canada vezérigazgatója az ipar és kormány közti partnerség fontosságát emelte ki, és köszönetet mondott a Magyar Honvédségnek a technológia megtanulásáért és integrálásáért a napi műveletekbe.

Az ELM-2084 típusú háromdimenziós radar a legfejlettebb félvezetős technológiát és fázisvezérelt antennarácsot használ, amely képes a rádióhullámok vertikális és horizontális eltérítésére. A radar háromszor gyorsabb adatfrissítést tesz lehetővé, mint a jelenleg használt rendszerek, és képes minden típusú légi járművet, valamint a ballisztikus tüzérségi lövedékeket is felderíteni. A radarkomplexum három fő modulból áll, amelyeket terepjáró képességű teherautók szállítanak, és rövid idő alatt telepíthetők, illetve bonthatók.