Külföldi utazásokon rekordösszegeket költöttek a magyarok

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 első negyedévében a magyarok napi 30 ezer forintot költöttek egy átlagos egynapos külföldi utazáson, míg a több napos utakon ez az összeg még magasabb volt.

A KSH jelentése alapján az év első három hónapjában 2,862 millió magyar vett részt egynapos, főként bevásárlási célú külföldi utazáson, ami 3,4 százalékos növekedést jelent a korábbi év azonos időszakához képest. Ezen utazások során összesen 85,5 milliárd forintot költöttek, ami utazásonként és személyenként átlagosan körülbelül 30 ezer forintos kiadást jelent. A legtöbbet, átlagosan 58 ezer forintot, azok a magyarok költötték, akik vásárlás céljából mentek át a határon, ez 74 százalékos emelkedést mutat az előző évhez képest.

A több napos utazásokon részt vevő 1,8 millió magyar átlagosan 5,4 napot töltött külföldön, és ezeken az utakon összesen közel 285 milliárd forintot költöttek, ami személyenként átlagosan 149 ezer forintot jelent. Ez az összeg 46 százalékkal haladja meg a tavalyi kiadásokat, amikor még csak 116 ezer forint volt a külföldi költés. A szálláshelyekre költött összegek kiemelkedőek voltak, csaknem 100 milliárd forintot tettek ki, 57 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A szabadidős tevékenységet választók viszont sokkal több pénzt költöttek kikapcsolódásra, mint tavaly, utanként és személyenként átlagosan 195 ezer forintot, vagyis naponta 31 ezer forintot.

Az első negyedévben a legnépszerűbb célország Ausztria volt, ahová 1,54 millió magyar látogatott el, míg a második helyen Szlovákia állt 1,1 millió látogatóval. Ausztriában költötték el a legtöbb pénzt, csaknem 73 milliárd forintot. Ázsia azonban a legdrágább utazási célpontnak bizonyult, ahol a napi költés megközelítette a 35 ezer forintot, hasonló összegeket költöttek a magyarok Franciaországban és Németországban is.

Az utasbiztosítások terén is növekedést tapasztaltak; a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az első negyedév végén körülbelül 28 ezer utasbiztosítási szerződés volt érvényben, míg az egyszeri díjas, egy útra szóló utasbiztosítást közel 270 ezren kötötték meg három hónap alatt, ami több mint 25 százalékos emelkedést jelent a 2023-as adatokhoz képest. A díjbevételi adatok is nőttek az idén, az év első három hónapjában nem egészen 4,2 milliárd forint volt az utasbiztosításokból származó díjbevétel, ennek a legnagyobb része - 3,3 milliárd forint - egyszeri díjas biztosításokból jött. Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője szerint az utasbiztosítás költsége elenyésző az átlagos napi költéshez képest, ami magyarázatot adhat a biztosítások népszerűségének növekedésére.