Magyar Péter üzenete a kampányzáró tüntetés előtt

Magyar Péter összegyűjtötte a mai tüntetésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat, és Facebook-oldalán keresztül üzent a résztvevőknek.

A Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter a közösségi oldalán arra buzdította követőit, hogy csatlakozzanak a Hősök terén megrendezésre kerülő demonstrációhoz. "14.00 órakor találkozunk a Hősök terén. Ugye ott leszel? Most, vagy soha." - írta. Magyar Péter hangsúlyozta, hogy a résztvevők ne dőljenek be semmilyen provokációnak, és probléma esetén a rendezőkhöz vagy a rendőrökhöz forduljanak.

A tüntetésen lehetőség nyílik a Fideszes tagsági kártyák leadására is. Magyar Péter felhívta a figyelmet a nagy melegre és arra, hogy a résztvevők figyeljenek egymásra. A vízellátás biztosítása érdekében a vízfelvevő helyeket kék, az egészségügyi pontokat pedig piros lufikkal jelölik majd.

Magyar Péter arra is figyelmeztetett, hogy a nap elleni védelemre is gondoljanak a résztvevők, így sapka, kendő vagy kalap viselése ajánlott. Az érkezés kapcsán is adott tanácsokat: mivel a kisföldalatti állomásokat lezárhatják, érdemes időben érkezni, és figyelembe venni, hogy a busz és trolibusz szolgáltatás szünetelni fog. A Hősök terét több irányból is megközelíthetik az érdeklődők, például Dózsa György útról és Andrássyról.

A tüntetésen a résztvevők lelkesedése érezhető volt, sokan "Ria, ria, Hungária!" skandálással érkeztek, és a helyszíni tudósítónk szerint a Hősök tere gyakorlatilag megtelt demonstrálókkal. A kezdés előtt Magyar Péter beszédeiből voltak bejátszások, és zene szólt, miközben a Tisza feliratú magyar zászlókkal érkezők áradata töltötte meg a teret. A szervezők vizet osztanak a tüntetőknek, hogy segítsék a nagy melegben való kitartást.

Az Andrássy úton a Kodály köröndig minden sarkon darus kocsik állnak hatalmas hangfalakkal és kivetítőkkel, hogy mindenki hallhassa Magyar Péter beszédét. A kezdés előtt már az "Árad a Tisza" és a "Ria, ria, Hungária" rigmusokkal hangolt a tömeg.

A Hősök tere és környéke szombat kora délután megtelt, a képek alapján a résztvevők száma hasonló lehet a februárban influenszerek által meghirdetett "Odakint most szörnyek járnak" című megmozduláson megjelent tömeghez, amelyen 100 ezernél is többen vettek részt. A hőség miatt többen rosszul lettek, és a színpadról ötpercenként orvost kértek. A szervezők folyamatosan osztják a vizeket, hogy segítsenek a tűző nap ellenére is.

Boldog István, fideszes országgyűlési képviselő szerint azonban "Apad a Tisza", utalva a Tisza Párt "Árad a Tisza" szlogenjére, és a köztévé Híradójának légi felvételei alapján megjegyezte, hogy az influenszer tüntetésen kétszer ennyien voltak. A mostani demonstráció látványosan kevesebb embert mozgatott meg, amihez hozzájárulhatott az iszonyatos meleg és az, hogy sokan a szavazás napján kívántak erőt demonstrálni. Az első óvatos becslések szerint nagyjából 40 és 45 ezer fő közti tömeg vehetett részt a tüntetésen.

A kormánypárti média is beszámolt a tüntetésről, bár kritikus hangvételben. Az Origo "Szánalmas kudarc Magyar Péter tüntetése" címmel, míg a Magyar Nemzet "A Hősök terén tüntet Magyar Péter, jóval kevesebben vannak, mint a Kossuth téren voltak" címmel számolt be az eseményről. A Mandiner több cikkben is foglalkozott a tüntetéssel, ahol a nagy melegre és a rossz szervezésre panaszkodtak a résztvevők. A Pesti Srácok pedig "Tömeges üdvözülést és megváltást tartott Magyar Péter a Hősök terén – Többekhez orvost kellett hívni" címmel írt a tüntetésről, kiemelve, hogy sokan lettek rosszul a hőségben.

Magyar Péter végül ismételten arra kérte követőit, hogy gyűljenek össze a Hősök terén, hozzák magukkal barátaikat és családtagjaikat, hogy közösen írjanak történelmet. A választás előtti nap, Magyar Péter vezetésével a Hősök terét tölti meg a tüntetés, amelyet élőben is követhetnek az érdeklődők.