Lőfegyver viselése kötelező a lengyel határőrök számára a belarusz határnál

A belarusz határon szolgáló lengyel rendőröknek mostantól kötelező lesz lőfegyvert viselniük, mivel a bevándorlók egyre agresszívabb viselkedést tanúsítanak. A Notes from Poland szerint a döntés hátterében több támadás áll, amelyek a lengyel rendőröket érték a közelmúltban.

Csütörtökön elhunyt egy katona, aki a múlt héten szenvedett késsérüléseket, miközben megpróbálta megakadályozni az illegális határátlépőket. Korábban a lengyel határőrök általában nem hordtak fegyvert, de a rendőr-főkapitányság szóvivője, Katarzyna Nowak az Onet hírportálnak elmondta, hogy a naponta történő veszélyes incidensek miatt szükségessé vált a változás.

A határon lévő rendőrök és katonák számát is növelték, több mint 250 rendőrt vezényeltek a lengyel-fehérorosz határra, így az ottani rendőrök száma 370-re emelkedett. Donald Tusk miniszterelnök a védelmi és igazságügyi miniszterek rendkívüli ülését követően bejelentette, hogy kormánya a jövő héten javaslatot tesz a katonák határon történő fegyverhasználatára vonatkozó szabályok módosítására.

Tusk kijelentette, hogy „a törvénynek egyértelműen támogatnia kell a lengyel katonát, amikor önvédelemből, a lengyel terület vagy a határ védelmében fegyvert használ”. A parlament elnöke, Szymon Hołownia, aki Tusk kormánykoalíciójának egyik vezetője, szintén támogatását fejezte ki a katonák önvédelemből történő fegyverhasználatának engedélyezésére.

A fegyverkérdés azonban megosztó is lehet, hiszen a múlt héten kiderült, hogy két lengyel katonát hatáskörük túllépésével és mások életének veszélyeztetésével vádoltak meg, miután figyelmeztető lövéseket adtak le a határon átjutni próbáló migránsok egy csoportja felé.