Kína vizsgálatot indíthat az EU tejtermékeinek szubvenciói ellen

Kínai vállalatok kezdeményezésére szubvencióellenes vizsgálat indulhat az Európai Unióból származó tejtermékekkel kapcsolatban, amelyek értéke 2023-ban 1,7 milliárd eurót tett ki.

A Global Times állami hátterű lap szombati jelentése szerint kínai cégek arra kérik a hatóságokat, hogy vizsgálják meg az EU-ból importált tejtermékek esetében az állami támogatásokat. Egy meg nem nevezett üzleti bennfentesre hivatkozva a lap szerint a vizsgálat célja az, hogy feltárja, kapnak-e a termékek gyártói olyan állami támogatásokat, amelyek tisztességtelen előnyt jelentenek a piacon.

Az Eurostat adatai szerint az EU tejtermék-exportja Kínába 2023-ban 1,7 milliárd euró értékű volt, ami csökkenést jelent a 2022-es 2 milliárd eurós értékhez képest.

Az EU és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok feszültsége fokozódik. Korábban Kína már indított vizsgálatot az EU-ból származó brandy, az EU pedig a Kínából érkező ónnal bevont síkhengerelt vas- vagy acéltermékekkel kapcsolatban kezdett eljárást. Emellett egy másik vizsgálat is zajlik a kínai elektromos járművekkel szemben.

A Global Times korábban arról is beszámolt, hogy a kínai cégek az uniós sertéshúsimport vizsgálatát is tervezik.