Karácsony Gergely fiatalokkal zárta a kampányát

Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester, a kampányának utolsó eseményét fiataloknak szervezte a Szabadság hídon, miután a Fidesz visszaléptette főpolgármester-jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát, Vitézy Dávid javára.

A kampányeseményen szokatlanul sok fiatal lány jelent meg, akiket a riportban "Apunak" neveztek. Karácsony Gergely győzelmét sokan már biztosra vették, de a Fidesz döntése, hogy Szentkirályi Alexandrát visszalépteti, jelentősen növelte Vitézy Dávid esélyeit. A Publicus Intézet szerint a biztos szavazók 50 százaléka szavazna Karácsony Gergelyre, míg 47 százaléka Vitézy Dávidra, ha Szentkirályi visszalépne. Ezzel szemben a kormányközeli Nézőpont Intézet mérése szerint Vitézy Dávidra a budapesti szavazók 52 százaléka, Karácsony Gergelyre pedig csak 45 százaléka szavazna.

A főpolgármester a kampányzáró eseményen zenével és beszéddel kísérve próbálta meggyőzni a fiatalokat. Földes András riportjában felvetődik a kérdés, vajon sikerül-e Karácsonynak megszólítania ezt a korosztályt. Közben Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője éjszakába nyúlóan készült a szombati kampányzáróra a Hősök terén, ahol a gyermekeink és az unokáink jövője lesz a tét.

A választási eredményeket tekintve a Publicus vezetője, Pulai András szerint változhat a helyzet, mivel sok olyan szavazó lehet, aki úgy gondolta, ha Vitézyt választja, akkor nem a Fideszre szavaz. Kérdés, hogy ezek a szavazók megváltoztatják-e a döntésüket, különösen a Tisza Párt hívei között. Az előkészületek és a kampányzárók fényében minden bizonnyal izgalmas lesz a választási eredmények kihirdetése.

A kampány utolsó napjaiban Karácsony Gergely aktívan részt vett a választási küzdelemben, például a Szabadság hídon tartott eseményen arra kérte híveit, hogy ragasszák át Vitézy Dávid plakátjait. Az akciót személyesen is támogatta, hiszen ő maga is ragasztott át egy plakátot, amit videón is megörökítettek. A videóban látható, hogy Karácsony egy Vitézy Dávid mellett kampányoló plakátra ráragaszt egy matricát, amelyen ez áll: "Vitézyvel a Fidesz át akar verni. Ne hagyd!" Ez a gesztus is mutatja, hogy a főpolgármester mennyire elkötelezett a választási kampányban.

Karácsony Gergely teljesen biztos a győzelmében és állítja, hogy Vitézy Dávid súlyos politikai vereséget fog szenvedni vasárnap, mert a fővárosiak becsapva érzik magukat Szentkirályi Alexandra visszaléptetésével. A Népszavának adott interjúban Karácsony Gergely úgy vélekedett, hogy Vitézy Dávid "agresszív politikai bulldog szerepet vett fel" a vitákban és "benézte a számokat is", amikor a terveiről beszélt. A főpolgármester szerint nem jött be a Fidesz "mesterterve", vagyis Szentkirályi Alexandra visszaléptetése, mert a választópolgárok dühösek, amiért átverték őket. Karácsony Gergely továbbra is szeretne együttműködni a Momentummal, a Kutyapárttal és a Tisza párttal is, de a többi pártot a Budapest-ellenes NER-hez sorolja. Célja, hogy Budapest lelkesítse a vidéket, és bízik benne, hogy a budapestiek nem hozzák olyan helyzetbe, hogy Vitézy Dávid legyen a helyettese, mert "politikai szélhámosnak" tartja.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a budapestiek 46 százaléka szerint nem fog tudni újrázni a jelenlegi főpolgármester, 42 százalék véli úgy, hogy ismét nyerni tud. Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje szerint a Fidesz elszámította magát Szentkirályi Alexandrával és Vitézy Dáviddal, és úgy véli, hogy Vitézy Dávid egy baloldali, belpesti elithez köthető személy. Grundtner szerint a Mi Hazánk Mozgalom a nemzeti érdeket képviseli, és alternatívát kínál mindazoknak, akik egy olyan fővárosban hisznek, ami a nemzet fővárosa és képviseli a hagyományos keresztény értékeket.

Szentkirályi Alexandra visszalépése után Karácsony Gergely mintha arcon csapva ébredt volna fel, és a választási kampány utolsó óráiban újraértékelte stratégiáját. A Fidesz váratlan döntése, amelyet Szentkirályi Alexandra egy videóban jelentett be, újrakeretezte a politikai helyzetet, és Karácsony Gergelynek is újra kellett gondolnia a fővárosi szavazók megnyerésére irányuló taktikáját. Az események gyors fordulata után a választók is újrakalibrálhatják szavazataikat, ami tovább bonyolíthatja a választási eredmények kimenetelét.

Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely plakát-kommandójára, kommentben azt írta a főpolgármester Facebook-posztja alá, hogy a „plakátrongálás méltatlan Budapest főpolgármesteréhez” és szerinte az akció azt bizonyítja, hogy „pártpolitikai acsarkodás logikáján Budapestet nem lehet sikerrel vezetni”. Büntetőfeljelentést tett, amiért Karácsony átragasztotta a plakátjait, választási csalást állítva, és be is jelentette az esetet a választási bizottságnál. Vitézy Dávid a választási kampányban hangsúlyozta, hogy a Fidesz támogatása ellenére sem a programja, sem a politikai alapállása nem változott, és célja, hogy szakmai alapon vezethesse Budapestet. Vitézy Dávid szerint a változás eléréséhez szükséges, hogy a Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely-féle panaszkodó, másokra mutogató városházi politikát is meghaladják. A főpolgármester-jelölt hangsúlyozta, hogy nem köt koalíciót sem a Fidesszel, sem a DK-val, és helyettese sem lesz ezekből a pártokból. A választási kampányban történtek ellenére Vitézy Dávid nyitott marad az együttműködésre a többi párttal, beleértve a Kutyapártot is.

Vitézy Dávid sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a kormány nem őt, hanem egy 21. századi progresszív, városfejlesztési víziót támogatott, amikor visszaléptette jelöltjét. Hangsúlyozta, hogy Budapest lemaradó pályán van, és változtatni kell ezen, valamint hogy a város fejlődését Karácsony Gergely kizárólag panaszkodásra és másokra mutogatásra épülő semmittevése akadályozza. Vitézy Dávid szerint a budapestiek érdeklődnek a város valós ügyei iránt, és több mint 40 ezren töltötték le a részletes, 101 pontból álló szakmai programját. A kampány hajrájában Vitézy Dávid kijelentette, hogy a választási bizottságoknál és a rendőrségen elindították a szükséges eljárásokat Karácsony Gergely plakát-kommandója miatt, és hogy a választások után ügyek mentén kíván majd együttműködni a pártokkal.

Szentkirályi Alexandra, bár visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől, továbbra is aktívan kampányol, és azzal üzeni, hogy „váltsuk le Karácsonyt”, de újabb videóiban már nem utal arra, hogy ehhez Vitézy Dávidra kell szavazni.

A két legesélyesebb főpolgármester-jelölt kapott meghívást a budapesti Pride-ra, ám Vitézy Dávid nemet mondott a megkeresésre. Karácsony Gergely ott lesz, idén is elfogadta a meghívást, és a Városházára is kikerült a szivárványos zászló, amelyet a főpolgármester a közösségi oldalán is megemlített: "Történhet bármi, mindig és mindenkor ki kell állnunk ennek a városnak az elvei és értékei mellett. Kezdődik a Pride hónap, és mint az elmúlt öt évben, most is kikerült a Városházára a szivárványos zászló. Mert ott a helye" – írta Karácsony Gergely.

Orbán Ráhel, a kormányfő lánya, aki általában üzletasszonyként jelenik meg a nyilvánosságban, a választási kampányban kivételesen aktív szerepet vállalt. Megosztotta Vitézy Dávid posztját az Instagramján, amely Karácsony Gergely plakát-átmatricázásáról szól, és egy animált sárga villamost is elhelyezett a történetben, utalva Karácsony korábbi kijelentésére. Emellett Orbán Viktor egyperces kampányvideóját is megosztotta, amelyben az Egymillió Találkozás Napján készült felvételek láthatók.

A Fidesz és csatolt részei 2019 óta folyamatosan azt sulykolják, hogy a normális autós közlekedés kialakításához elég, ha csak leváltják Karácsonyt a Városháza éléről. Az üzeneteikből mindig az jött le, hogy ha újra a Fidesz kerülne hatalomra Budapesten, egy csapásra megszűnnének a dugók. Szentkirályi Alexandra a kampányban nem vitte túlzásba a konkrét célok kitűzését, de a rövid videóiból lehetett arra következtetni, hogy megválasztása esetén kifejezetten autósbarát lépésekre készül, felszámolja például a ma kijelölt kerékpársávok egy részét. Szentkirályi azonban a választás előtt két nappal visszalépett, azért, mert szerinte „így lehetséges a változás”.

Szentkirályi arra buzdította a szavazóit, hogy Vitézy Dávidra szavazzanak. Ő viszont mintha kicsit mást képviselne, mint az autósüldözöttek felszabadítását hirdető kormányzati üzenetek. Vitézy például rendszeresen kritizálja Karácsonyt, mert szerinte a mostaninál bátrabban kéne autómentesíteni Budapest belvárosát. Főpolgármester-jelölti programja szerint többek között sétányt és bringautat hozna létre a pesti alsó rakparton és a budai felső rakpart közterein, új buszsávokat jelölne ki, és 800 kilométernyi kerékpárutat építene ki. Vitézy támogatásával tehát a Fidesz egyetlen tollvonással dobta ki a kukába az elmúlt négy éves, autósüldözésről szóló narratíváját.