Kanadai szupervaddisznók lephetik el az Egyesült Államokat

Szívósak, nincs természetes ellenségük, és letarolják az őshonos élővilágot – így lehet jellemezni azokat a vaddisznókat, melyek Kanadából most Amerika irányába tartanak.

Átléphetik a határt, és ellephetik Amerikát a Kanadában őshonos, invazív vaddisznók. A probléma nagyságát jól szemlélteti, hogy már egy tanulmányt is publikáltak róla a Biological Invasions folyóiratban, melyben leírják, hogyan juthat el a faj az Egyesült Államok eddig vaddisznó-mentes területeire is.

Ez elsőre nem tűnhet akkora tragédiának, elvégre a világ számos pontján élnek vaddisznók a természetben, Magyarországon is. A gond az, hogy sok esetben nincs természetes ellenségük ott, ahol nem őshonos fajként megjelennek, így gond nélkül elszaporodhatnak.

Eközben letarolhatják az őshonos növényzetet, és veszélyes baktériumokat is hordozhatnak – de még a háziállatokra, vagy az emberekre is rátámadhatnak.

Mitől szuper egy vaddisznó?

Mint a Gizmodo és a HVG írja, a vaddisznók az Egyesült Államok déli részének zömét már ellepték, és jellemzően elszökött házi sertések, valamint az eurázsiai vaddisznók keveredéséből jöttek létre. Kanadában kicsit más a helyzet; ott szánt szándékkal engedtek el vaddisznókat még a ’80-as/’90-es években, haszonállatként és ellenőrzött vadállománynak.

Néhány példány azonban megszökött, vagy egyszerűen csak elengedték, így házi sertésekkel párosodva alakultak ki – de ezek ma jellemzően nagyobbak, és jobban ellenállnak a hidegnek is, mint a délen élő társaik. A kutatók gyakran „szuper vaddisznókként” hivatkoznak rájuk.

Tekintettel a méretükre és az ellenállóképességükre, jó eséllyel könnyedén elterjedhetnek Észak-Amerikában is, vélik a szakemberek.

Megelőzhető lehet az invázió

A kanadai és amerikai kutatókból álló csapat GPS-jeladóval ellátott vaddisznók segítségével gyűjtöttek adatokat; ezeket aztán ismert földrajzi adatokkal kombinálták annak érdekében, hogy olyan modelleket hozzanak létre, amelyek megbecsülték, mi történhet a sertéspopulációkkal a jövőben.

Mint kiderült: a kanadai szupervaddisznók várhatóan Kanada délebbi részeire is eljutnak a számukra kedvező környezet miatt, eljutva Amerikába is.

A kutatók abban bíznak, hogy az előrejelzésük mentén „proaktív” lépéseket lehet majd tenni, így megakadályozva az invazív fajok elterjedését.