Juhász Péter és a Tisza Párt jelöltjei felkavarhatják a fővárosi kerületek politikai állóvizét

A fővárosi kerületekben izgalmas küzdelem várható a polgármesteri címekért, ahol Juhász Péter ejtőernyősökkel készül bevenni a Belvárost, míg Újbudán a Tisza Párt jelöltje okozhat meglepetést. Kispesten és Pesterzsébeten viszont a jelek szerint minden marad a régiben.

A Belvárosban Juhász Péter, Újbudán pedig a Tisza Párt polgármesterjelöltje keverheti fel a politikai állóvizet, miközben Kispesten és Pesterzsébeten úgy tűnik, hogy minden marad a régiben. Az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter, a kormánypárti polgármesterjelölt mellett szól beágyazottsága. A XI. kerületben pedig minden korábbi jóslatot felülírhat a Tisza Párt jelöltje.

A belvárosi jelöltek között Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Juhász Péter (Momentum-DK-MMN-Nép Pártján-Párbeszéd-ZÖLDEK), Schmuck Andor (Miénk a Belváros Egyesület) és Mázló Imre (független) található. Juhász Péter 2014-ben is indult itt az önkormányzati választáson, de akkor nem nyert, bár a kompenzációs listának köszönhetően bejutott a testületbe. 2017-ben azonban felállt és otthagyta az V. kerületi önkormányzati képviselői posztját.

Juhász Péter csapata országosan érkező emberekből áll, mint például Lukácsi Katalin és Varga Márk. A regnáló polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter azonban a Fidesz táborán túli támogatottsággal rendelkezik a kerületben.

Újbudán a DK-s László Imre, Király Nóra (Fidesz–KDNP), Orbán Árpád István (Tisza Párt) és Zakar Gergely (Mi Hazánk) indulnak. A Tisza Párt jelöltje, Orbán Árpád István, bár kevésbé ismert a helyi közéletben, elvihet szavazatokat László Imrétől.

Kispestben Gajda Péter (DK, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) és Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) közötti verseny várható. Gajda Péter a legutóbbi önkormányzati választásokon diadalmaskodott.

Pesterzsébeten Fekete Katalin (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP) és a független, de a kormánypártok által támogatott Szabados Ákos mérik össze erejüket. Szabados Ákos 1998 óta vezeti a XX. kerületet, és többször nyert választást.

A fővárosi kerületekben a polgármesteri címért folyó küzdelmek bemutatását sorozatunk korábbi részeiben is követhették. Az Index választási mellékletében pedig további részleteket találhatnak az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról.