Joe Biden szerint úgy kell harcolni a demokráciáért, mint a második világháborúban

A normandiai partaszállás 80. évfordulóján Joe Biden amerikai elnök a demokráciáról és annak védelméről beszélt, hangsúlyozva az Egyesült Államok Ukrajnával való szolidaritását.

Június 6-án emlékeztek meg a normandiai partraszállás 80. évfordulójáról, amely a második világháború egyik döntő fordulópontja volt. Joe Biden amerikai elnök Normandiában, a Point de Huc-nál mondott beszédet, ahol 40 évvel ezelőtt Ronald Reagan is szót emelt a demokrácia védelmében. Biden a beszédében párhuzamot vont a második világháború és az ukrajnai konfliktus között, kiemelve, hogy az Egyesült Államok vezetése alatt támogatást nyújt Ukrajnának.

Az elnök beszédében az izolacionizmus ellen foglalt állást, és bírálta a diktátorokat és autoriter erőket. Bár nem említette név szerint Donald Trumpot, kritikája egyértelműen az előző elnök America First politikájára utalt. Biden szerint az amerikai demokrácia arra kér minket, hogy higgyünk valamiben, ami nagyobb, mint mi magunk.

Biden arra kérte az amerikaiakat, hogy emlékezzenek meg azokról a katonákról, akik hősiességükkel hozzájárultak a normandiai invázió sikerességéhez. Az elnök szerint nem arra kérik az embereket, hogy másszanak meg sziklákat, hanem hogy maradjanak hűek ahhoz, amit Amerika képvisel.

Ukrajna a fókuszban

Biden Franciaországba érkezett Emmanuel Macron meghívására, és ez volt az első elnöki látogatása az országban. A D-napra való megemlékezés mellett Macronnal és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt, elsősorban az ukrajnai háborúról. Biden elnézést kért Zelenszkijtől az amerikai Kongresszusban a republikánus többség által hónapokig késleltetett támogatások miatt, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok hosszú távon is támogatni fogja Ukrajnát.

(Borítókép: Joe Biden 2024. június 7-én. Fotó: Elizabeth Frantz / Reuters)

: CBS