Európai Parlamenti választások: a jobboldal előretörése

Az idei Európai Parlamenti választásokon a jobboldal megerősödése várható, de a szuverenista és radikális jobboldali pártok együttműködésének mértéke még kérdéses. A tagállamokban intenzív kampány folyt, ahol a migráció és a zöldenergiára való átállás voltak a fő témák, de a háború és az orosz fenyegetettség kevésbé került előtérbe, még a balti államokban sem.

Németországban a CDU/CSU vezet

Németországban a CDU/CSU jelentős előnnyel vezeti a versenyt, míg az SPD, a Zöldek és a liberális FDP támogatottsága csökkent. Az AfD ellenére a botrányoknak és az ID pártcsaláddal való szakításnak erősödött. A BSW, a Die Linke és az FDP képviselői helyeik elvesztésével számolhatnak.

Franciaországban a Nemzeti Tömörülés az élen

Franciaországban a Nemzeti Tömörülés vezet, Macron kormányának politikája ellenére. A szocialisták és a jobbközép LR párt, valamint a zöld EELV és a szélsőbaloldali LFI is befutónak számítanak, míg Eric Zemmour pártja a Visszahódítás sorsa kérdéses.

Olaszországban Meloni pártja a legnépszerűbb

Olaszországban Giorgia Meloni FdI pártja vezet, míg a Forza Italia és a Lega támogatottsága csökkent. A baloldali Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom is erősödött. A Lega helyét a jobboldali domináns erőként a FdI vette át, amely atlantista politikát folytat.

Spanyolországban a Néppárt nyerhet

Spanyolországban a Néppárt áll az élen, a szocialisták és a radikális jobboldali Vox mögöttük. A Vox a korábbi választási eredményeihez képest gyengébben szerepelhet.

Lengyelországban szoros verseny várható

Lengyelországban a PiS és a Civil Koalíció fej-fej mellett halad, míg a Harmadik Út támogatottsága csökkent. A Konföderáció megerősödött, és a Lewica is bejuthat az EP-be. Donald Tusk EU-pénzek megszerzésével kampányolt, de konfrontálódott Brüsszellel.

Romániában a magyarellenes AUR gyengül

Romániában a PSD és a PNL közös listával indul, ami visszavetheti az AUR-t. Az AUR ideológiai csomagja a magyarellenességet is magában foglalja, és az ECR-frakcióhoz szeretne csatlakozni, amennyiben elfogadtatja nézeteinek mérséklődését.

Ausztriában az FPÖ vezet

Ausztriában a populista Szabadságpárt áll az élen, a szociáldemokraták és a Néppárt követik őket. Az FPÖ-t az orosz kémbotrány sem ingatta meg.

Szlovákiában a merénylet árnyékolja be a választásokat

Szlovákiában a miniszterelnök elleni merénylet határozza meg a választási hangulatot. A Magyar Szövetség is bejuthat az EP-be, de a részvételi arány döntő lehet.