Gyanús fehér por és részegség zavarta meg az EP-választást Szlovákiában

Szlovákiában, ahol szombaton kerül sor az európai parlamenti választásokra, Tótmegyeren három körzetben felfüggesztették a szavazást, miután gyanús fehér port találtak a szavazólapokon, míg Nagyszombaton egy részeg választási bizottsági elnök okozott fennakadást.

Szlovákia déli részén, Tótmegyeren a szavazólapokon talált fehér por miatt órákig szüneteltetni kellett a szavazást. Ľubomír Solák országos rendőrfőnök óvatosságra intett, hangsúlyozva, hogy nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni a választóhelyiség megnyitásával. Solák szerint, bár az anyag nem veszélyes, meg kell várni az elemzés eredményeit. Kora délutánra kiderült, hogy a fehér por valószínűleg keményítő volt.

Az incidensek miatt három órával meghosszabbították a szavazást három tótmegyeri szavazókörben. Ezen kívül Nagyszombaton a választási bizottság helyi elnökének részegsége miatt riasztották a rend őreit, de ez az eset nem zavarta meg a választás folytatását.

Szlovákia mellett Lettországban és Máltán is szombaton rendezik meg az egynapos EP-választást. Csehországban a szavazás második napjával folytatódik, míg Olaszországban szintén szombaton kezdődik az EP-választás. Az Európai Unió többi tagállamában a fő választási nap a vasárnap lesz.

A választási nap további részleteiről és az eseményekről az Index választási mellékletében tájékozódhatnak, ahol cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk találhatók. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!