Gárdos Péter: A magyar filmművészet meghatározó alakja

Filmrendezői álmait nem adta fel, és mára számos nagyjátékfilmmel biztosította helyét a magyar filmművészet történetében. Gárdos Péter, aki 1948. június 8-án született Budapesten, 75. születésnapján kvízzel köszöntjük.

Gárdos Péter a Színház és Filmművészeti Főiskolára való felvétel elutasítása ellenére sem hagyta abba álmai követését, és olyan filmekkel hívta fel magára a figyelmet, mint az Uramisten (1984), a Szamárköhögés (1987), A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire (1992), és a Hajnali láz (2015). Emellett színházi rendezőként és regényíróként is elismertté vált.

Az Uramisten című filmjével robbant be a köztudatba, amelyben Feleki Kamill színészlegendát sikerült megnyernie a főszerepre. A film Sajek Oszkár cirkuszi artistának és Binder Lipi öreg szabadulóművésznek az életét mutatja be, Eperjes Károly és Feleki Kamill főszereplésével.

A Szamárköhögés című film 1956 októberében játszódik, és egy család történetét meséli el, amelynek tagjai bezárkóznak otthonukba a forradalom idején. A film Garas Dezső, Hernádi Judit, Törőcsik Mari, Tóth Marcell és Kárász Eszter főszereplésével készült.

Gárdos Péter a Hajnali láz című filmet egy levélköteg alapján rendezte, amelyet apja halála után talált, és amely a szülei közötti levelezést tartalmazta. A történet a bergen-belseni haláltábort túlélő fiatalokról szól, akik Svédországban lábadoznak, és a huszonöt éves Miklós (Schruff Milán) valamint a tizenkilenc éves Lili (Piti Emőke) szerelmét követi nyomon.

A ma 75 éves Gárdos Pétert születésnapján kvízzel köszöntjük, és elismerjük munkásságát, amely jelentős hatással volt a magyar filmművészet történetére.