Földrengés történt Magyarországon

Magyarországon, Dunaújvárostól mintegy 15 kilométerre földrengést észleltek, amelynek magnitúdója 2,6 volt a Richter-skálán, de károkról nem érkezett jelentés.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a földrengés 2024. június 8-án, szombat este 19 óra 29 perckor következett be. A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye alapján a rengés epicentruma Dunaújvárostól körülbelül 15 kilométerre helyezkedett el, és a lakosság érezhette a talajmozgást az epicentrum közelében.

A GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda szerint a földrengés Kunszentmiklós közelében keletkezett, és a Richter-skálán mért nagysága 2,5 volt. A földmozgás fészek mélysége körülbelül 7 kilométer volt, és a nyugalomban levő, érzékeny emberek észlelhették a rengést. Az esemény kapcsán azonban nem érkezett bejelentés károkról a katasztrófavédelemhez.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek megerősítette, hogy a földrengés a fejér vármegyei Dunaújváros térségét rázta meg, ahol a körülbelül 45 ezer fős lakosságú város található. A földrengés erőssége 2,6-os volt a Richter-skála szerint, és a földrengéssel kapcsolatos kárbejelentés nem érkezett a hatóságokhoz. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szerint a földrengés gyengének számító, 2,6-os magnitúdójú volt, amely alig lépi át a magyar hálózat megfigyelési küszöbének számító 2-es értéket, és a lakosság az epicentrum közelében enyhén érezhette a földmozgást.