A KHR-lekérdezés menete az Ügyfélkapun

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) adatainak lekérdezése az Ügyfélkapun keresztül egyszerű és díjmentes folyamat, amely fontos lehet hitelfelvétel előtt. A KHR adatbázisában a hitel- és kölcsönszerződések, valamint a fennálló tartozások kerülnek nyilvántartásra, és nem csak a problémás, hanem a rendben fizető adósok adatait is tartalmazza.

A hitelképesség szempontjából kritikus lehet a KHR-ben szereplő információk ismerete, hiszen negatív státusz esetén nem leszünk hitelképesek egy meghatározott ideig. A lekérdezés során a nyilvántartott szerződéseink főbb adatait ismerhetjük meg, többek között a szerződés típusát, hitelösszeget, törlesztési információkat, valamint azt is, hogy ki és mikor érdeklődött adataink iránt.

A KHR státusz lekérdezésének lépései:

  1. Bejelentkezés az Ügyfélkapu fiókba.
  2. A „Saját hiteljelentés igénylése” szolgáltatás megkeresése és kiválasztása.
  3. Az „Ügyintézés indítása” gombra kattintás.
  4. Az igénylőlap automatikus betöltése a személyes adatokkal, amelyeket nem lehet módosítani.
  5. A kézbesítési mód kiválasztása: postai úton vagy elektronikusan az ügyfélkapus értesítési tárhelyre.
  6. A „kitöltés befejezése” gombra kattintás az űrlap fejlécében.
  7. A „beküldés folytatása” gombra kattintás a köztes oldalon.
  8. Értesítés és a hiteljelentés megérkezése az ügyfélkapus tárhelyre, amennyiben van ilyen.

A kérelem feldolgozása és a válasz megérkezése:

A BISZ Zrt. az igénylés beérkezése után azonnal megkezdi a feldolgozást, és a választ legkésőbb 3 munkanapon belül megküldi a megjelölt módon. Hétvégén benyújtott kérelmek esetén a feldolgozás és a válasz a következő munkanapon történik.

Mit tehetünk, ha nincs Ügyfélkapunk?

Amennyiben nem rendelkezünk ügyfélkapus hozzáféréssel, úgy a KHR-ben nyilvántartott adatainkat bármelyik magyarországi pénzintézetnél is megigényelhetjük.

A KHR lekérdezés költségei:

A saját hiteljelentés igénylése ingyenes, a kérelmezőt semmilyen költségtérítés vagy díj nem terheli a szolgáltatás igénybevételekor.