Vasárnapi önkormányzati választások: Sok helyen csak egy jelölt

A vasárnapi önkormányzati választáson Magyarország 3177 településének több mint negyedében, pontosan 860 helyen, csak egyetlen polgármesterjelölt áll a választók elé, közülük 657-en függetlenként indulnak.

Öt évvel ezelőtt még 913 településen volt csupán egy jelölt, ami az összes település több mint 28 százalékát jelentette. Az idei adatok szerint ez a szám 860-ra csökkent, ami a települések 27 százalékát teszi ki. A jelöltek többsége, 675 fő, függetlenként kívánja elnyerni a polgármesteri címet.

A választásokon minden harmadik településen, összesen 1125 helyen, két polgármesterjelölt indul, és ezek közül 808-ban mindkét jelölt független. A települések ötödében, 664 helyen három jelölt verseng a polgármesteri posztért.

Négy vagy több jelölt a települések több mint 16 százalékában indul, és négy olyan település is van – Kölked, Nagydobsza, Sényő és Szigetszentmiklós –, ahol kilenc polgármesterjelölt méri össze tudását, Kölkeden, Nagydobszán és Sényőn mindegyikük függetlenként.

A 3177 település közül 2223-ban csak független polgármesterjelöltek indulnak, de van 300 olyan település is, ahol egyáltalán nem indul független jelölt. A legtöbb, összesen 50 egyéni listás jelölt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán indul, míg a Heves megyei Halmajugrán 46 jelölt küzd a hat képviselői helyért.

Kisebb településeken, ahol a lakosság száma nem éri el a százat, 135 helyen választhatnak két képviselőt, és ebből 31 helyen van két jelölt. A tízezernél több lakosú települések egyéni választókerületeiben a legtöbb jelölt, kilencen, Eger 2. és Cegléd 7. számú választókerületében indulnak. Budapesten, Miskolcon, Székesfehérváron, Győrben, Egerben, Szigetszentmiklóson és Üllőn összesen kilenc olyan egyéni választókerület van, ahol nyolc jelölt van.

Az egyéni választókerületek számát tekintve, az 1586-ból 114-ben csak két jelölt indul, Tiszakécske 5. és 7. számú egyéni választókerületében pedig egy-egy jelölt. A nemzetiségi választáson a legtöbb, 29 roma jelölt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kázsmárkon indul.