Európai politikusok elleni támadások

Mette Frederiksen dán miniszterelnököt megtámadta és megverte egy férfi pénteken Koppenhága központjában, ami sokkolta Európa vezetőit, akik a demokrácia elleni támadásként értékelik az eseményt.

A támadás során a Kultorvet téren egy férfi váratlanul erősen meglökte és ököllel megütötte a kormányfőt, aki ennek következtében oldalra esett. A miniszterelnököt kórházba szállították, ahol kiderült, hogy kisebb sérüléseket szenvedett, és sokkos állapotba került, ezért több hivatalos programját lemondák. A 39 éves gyanúsítottat őrizetbe vették, de tagadja a bűnösségét, és egyelőre nem ismert, hogy politikai indíttatásból követte-e el a támadást.

Európai politikusok, köztük Magdalena Andersson, Ursula von der Leyen, Charles Michel, Roberta Metsola és Karl Nehammer is elítélték az esetet, és kiálltak a demokrácia védelmében. Nehammer szerint a radikalizmus fokozódik Európában, ami aggodalomra ad okot.

A támadás két nappal az európai uniós választások előtt történt, nem sokkal Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás után. Fico állapota javul, és a kórházban szavazott az európai parlamenti választásokon, hangsúlyozva, hogy olyan képviselőket kell választani, akik a békét támogatják.

Németországban is feszült a helyzet, ahol a Zöldek és az AfD képviselőit érték támadások. Több városban, köztük Hamburgban, Lipcsében, Drezdában és Berlinben is tüntetések zajlottak a jobboldali szélsőségesség ellen. A választások előtti estén számos szervezet tiltakozott a demokrácia és a békés együttélés védelmében, valamint az AfD kirekesztő programja ellen. Mannheimben a tömegek a választások előtt tüntettek, miután egy rendőr életét vesztette egy iszlamista férfi által elkövetett támadásban.