Budapesti politikusok szavazási szokásai

A választások alkalmával a politikusok szavazási helyszínei gyakran a sajtó érdeklődésének középpontjában állnak, ahol a voksolás pillanatát szívesen megörökítik a média képviselői.

A választások előtti szervezés során a szerkesztőségek feladata, hogy eldöntsék, melyik munkatársukat küldjék ki a különböző szavazókörökhöz, ahol a neves politikusok leadják a szavazatukat. Ezen politikusok gyakran maguk hozzák nyilvánosságra a szavazókör címét és az időpontot, hogy a sajtó megörökíthesse őket, amint mosolyogva szavaznak.

Néhány politikus azonban előnyben részesíti a diszkréció lehetőségét, és más csatornákon keresztül értesülhet a sajtó arról, hogy hol adja le a voksát, gyakran családjával együtt.

A legutóbbi választások során feltűnő volt, hogy a jelentősebb politikai személyiségek nem a város peremkerületeiben, hanem Budapest központi részein szavaznak. A XII. és II. kerületi címek például igen közel esnek egymáshoz.

Budapest területét tekintve egy 15 km sugarú kör rajzolható köré, amely 730 km²-t foglal magában. Ezzel szemben Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Magyar Péter, Orbán Viktor és Vitézy Dávid a város közepén, egy mindössze 2 km sugarú körben helyezkednek el szavazási szempontból, ami csupán 13 km²-t tesz ki.

A politikusok közül Magyar Péter szavaz a legközelebb a kör középpontjához, míg Karácsony Gergely és Vitézy Dávid nem messze tőle helyezkednek el. Dobrev Klára és Orbán Viktor a kör szélén találhatóak, szinte egymás szomszédságában.

Megfigyelhető, hogy bár a politikusok sok kérdésben eltérő nézeteket vallanak, a lakóhely és a szavazókör kiválasztásában nagy az egyetértés közöttük.